Belföld

Rogán elárulta magát

Azt mondta, 30-40 napig vizsgálta vagyonosodását a NAV, de egy ilyen vizsgálat sokkal tovább tart.

Rogán Antallal, a Fidesz frakcióvezetőjével kapcsolatban tavasszal merült fel, hogy többet költ hivatalos jövedelménél. A politikus ezután közölte, hogy adóhivatali vizsgálatot kér maga ellen, mert minden fillér eredetével el tud számolni.

Vasárnap este az RTL Klubnak Rogán azt mondta, hogy az adóhatóság befejezte a vizsgálatot és mindent rendben találtak. Csakhogy a csatorna híradója megkérdezett egy adószakértőt, aki a Rogán által elmondottakból arra következtetett, hogy vagyonosodási vizsgálatról nem lehet szó.

A szakértő kitért arra, hogy vagyonosodási vizsgálatot senki nem kérhet maga ellen, egy ilyen eljárás ráadásul egy évig is eltarthat. Sokkal valószínűbb, hogy a harminc napos eljárás adókötelezettségi vizsgálatot takar, ami egy formai ellenőrzés – azt nézik meg, hogy beadta-e határidőre a bevallását és az abban szereplő számokat alá tudja-e támasztani, de adóhiányt ennek során nem lehet megállapítani.

Az RTL Klub megkérdezte az adóhatóságot, hogy milyen vizsgálatot végeztek Rogánnál, de adótitokra hivatkozva ezt nem árulták el, sőt még arról sem nyilatkoztak, hogy saját maga ellen milyen típusú vizsgálatot kezdeményezhet valaki. Megkeresték Rogánt is, hogy mutassa meg a NAV-vizsgálat dokumentumait, de erre nem volt hajlandó.

A Népszava is arról írt csütörtöki számában, hogy a Fidesz-frakcióvezető ellen nem folytathatott vagyonosodási vizsgálatot az adóhatóság. A lapnak nyilatkozó adószakértő szerint egy vagyonosodási vizsgálat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) alapesetben 90 napos, általában egy éven belül nem szokott lezárulni. Az ügyről készített csütörtöki cikkünkre a Fidesz-frakció sajtóosztálya közleménnyel reagált, melyben azt írják, hogy Rogán Antalnak az adóhivatal által vizsgált időszakban minden forint eredetét igazolnia kellett, a vizsgálat kiterjedt lakásszerzésére,és minden fillérrel el tudott számolni, ezért nem állapítottak meg adókötelezettséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik