Belföld

Rogán-vagyon: Lehet más a NAV-vizsgálat? Nem

A Népszava szerint a Fidesz-frakcióvezető ellen nem folytathatott vagyonosodási vizsgálatot az adóhatóság. Rogán szerint az utolsó fillérig elszámolt a NAV-nak

Noha Rogán Antal ezt állította, az általa említett 30 (vagy 40) napos ellenőrzés alatt csak azt lehet megvizsgálni, hogy bevallott jövedelmeit iratokkal alá tudja-e támasztani – mondta a lapnak egy adószakértő. A hatóság nem vizsgálta, hogy többet költ-e bevételeinél, bevallott jövedelmeiből 2009-ben megvehette-e budai luxuslakását, csak egy formai eljárást, “az egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzést” folytathatott le. Angyal József szerint egy vagyonosodási vizsgálat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) alapesetben 90 napos, általában egy éven belül nem szokott lezárulni.

Ráadásul Rogán csak akkor kezdeményezhetett volna maga ellen vagyonosodási vizsgálatot, ha önmagára terhelő adatokkal támasztja alá bejelentését, így megalapozottá válik a gyanú. A politikus ellen lefolytatott 30 napos eljárásnál – Rogán állításával szemben – adóhiányt nem, csak mulasztási bírságot lehet megállapítani – tette hozzá az adószakértő, aki szerint Magyarországon nem lehet eltitkolt jövedelmet bevallani, az illegálisan szerzett bevételeket is dokumentumokkal kell igazolni. Emiatt a képviselői vagyonnyilatkozatok alapján sem indulhat NAV-eljárás a politikusok ellen, mivel nincsenek hozzájuk csatolva a megfelelő igazolások – tette hozzá.

A NAV korábban – adótitokra hivatkozva – a Rogánnal szembeni állítólagos vizsgálatról nem árult el semmit. A Fidesz-frakció nem árulta el, hogy a politikus nyilvánosságra hozza-e a dokumentumot és lapzártáig arra sem válaszolt, hogy saját kérésére valóban folytatott-e vagyonosodási vizsgálatot Rogán Antal ellen a NAV. „Most már papírom is van arról, hogy azok, amikkel a politikai ellenfeleim támadnak, azok nem felelnek meg a valóságnak” – mondta az RTL Klub Híradójának a Fidesz frakcióvezetője. A politikus elmondta, a lakásával kapcsolatos minden forrás, minden forint eredetét igazolnia kellett. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy hónapos vagy még annál is tovább tartó vizsgálat után elfogadta a papírokat, és nem állapított meg adóhiányt.

Rogán Antal válaszul azt közölte, hogy az adóhivatal által vizsgált időszakban minden forint eredetét igazolnia kellett. A Népszava cikkére reagálva Rogán Antal lapunkkal közleményben tudatta, hogy neki az adóhivatal által vizsgált időszakban minden forint eredetét igazolnia kellett, és az adószakértő állításaival ellentétben a vizsgálat különösen kiterjedt az ő lakásszerzésére, és ennek során minden forint ráfordítást bizonylatokkal, igazolásokkal be kellett mutatnia.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik