Belföld

Magyar György: Kötelékben repülünk Bokrossal

Eleve nem is akart főpolgármester lenni. Hitték volna? Villáminterjú az "öreg rókával".

Interjúznánk ezen a napfényes, visszalépős napon, ügyvéd úr.

Remek. Folytassuk!

Micsodát?

Amikor kiderült, hogy indulok a főpolgármesteri címért, önök kérdezték elsőként, hogy ugye elment az eszem.

Mert már akkor is úgy gondoltuk: csak játszik, és az utolsó pillanatban visszalép. Bejött.

Be. Ilyen egy öreg róka. Az ügyvéd arról ismerszik meg, hogy taktikázik. A rossz ügyvéd rosszul, a jó ügyvéd jól. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy én a jók közé tartozom.


Fotók: Neményi Márton

Kicsit borult a menetrend. Úgy tudni, ön egy héttel később akart kihátrálni a versenyből, de Falus diszkvalifikálása átrajzolta a képet.

Nem gond. Az én és a velem szimpatizálók célja az volt , hogy támogassam Bokros Lajost, ebben nincs változás. A lépéseimet előre egyeztettem a főpolgármester-jelölt úrral, kötelékben repültünk.

Bokros kérésére indult a főpolgármesteri címért?

Szó sincs erről,  civilek, egyesületek, alapítványok, jogvédők és átlagemberek kerestek meg, Bokros úrral csupán a nyolcezer budapesti polgár elfogadott ajánlása után ültem le tárgyalni.

Mit vár cserébe a visszalépésért? Bokros jön eggyel Magyarnak?

Nekem már nem kell semmi ahhoz képest, mint ami van. Idén október huszonharmadikán, amikor egy ország ünnepel, én betöltöm hatvanötödik életévemet. Van egzisztenciám, új pozíciót nem kérek, úgy gondoltam, most már igazán tehetek valamit a közösségért. Egy felelősen gondolkodó, közélettel is foglalkozó civil – ez vagyok én. Hívtak segíteni a civil barátaim, hát segítek.

Píárban azért jól jött önnek is ez a pár hónapos hajcihő.

Igen, többen mondták a civil barátaim is, hogy „Gyuri, annak idején népszerű lettél a viszkissel, most ismét népszerű leszel, de más oldalról”.

Árulja már el, kik azok a rejtélyes civilek.

Nem lenne tisztességes, ezek az emberek nagyon félnek, hogy a hatalom  tönkreteszi őket – és valószínűleg nem alaptalan a félelmük, gondoljunk csak a közelmúlt eseményeire.

Bokros befogadja az ön programját?

Fogalmazzunk inkább úgy, hogy kilencven százalékban azonosulunk mi, civilek Bokros Lajos programjával, aki cserébe igényt tarthat a tanácsaimra.

Konkrétan?

Ha Bokros úr  lesz a főpolgármester, lehet, hogy szüksége lenne egy ilyen  tapasztalt ügyvédre, mint én, kvázi  budapesti ombudsmanként.

Mit csinálna az a kvázi ombudsman?

Civilként képviselném a városlakók érdekét, miként tettem eddig is.

Konkrétan?

Konkrétan nincs kifejtve.

Jó melónak tűnik.

Én hozzá vagyok szokva negyvenegy éve, hogy a megbízóimnak feleljek meg. Az új munka valószínűsége megkérdőjelezhető, hiszen a felmérések szerint meglehet, Tarlós úr marad a pozíciójában.

Na, ennek a mondatnak nem örül majd Bokros.

Legyünk reálisak. Ma az a legfontosabb cél, hogy szoros eredményt érjünk el. Egy pingpongmeccsen ki lehet kapni tizenegy-nullra és tizenegy-kilencre is. Nem mindegy a verseny kimenetele. Optimistának kell lennünk, hinnünk kell a győzelemben, különben nincs értelme a küzdelemnek. Ezért forszíroztam, hogy az öt jelölt helyett csak egy maradjon, és nagyon örülök, hogy példámat mások is követik. Ha öt jelölt maradt volna, lenne öt kis vesztes, no meg egy nagy vesztes: Budapest. Ennek a szerencsétlen városnak voltak esélyei, és remélem, még lesznek is, de ezt a legutóbbi sanszot eljátszotta. A mostani visszalépéseknek már nyáron meg kellett volna történniük, akkor még lett volna idő felépíteni egy győzelemre esélyes, elfogadott közös jelöltet, s ez esetben lenne nagyobb esély a győzelemre. De bár ne lenne igazam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik