Belföld

Baracskáig hallatszott a budapesti szirénák vijjogása

Volt, aki csak a messziről jövő szirénabúgást hallotta, a szöveget nem, és azt sem tudták sokan, hogy mit kellett volna tenni, ha valódi katasztrófahelyzet van.

Ma délelőtt 11 órakor tartották a gyógyszergyárak környékén telepített riasztó-tájékoztató rendszer szirénapróbáját.

Átjött a katasztrófahangulat

A XIV. kerületben az Egressy tér környékén az egészből csak egy mély búgást lehetett hallani, míg a figyelmeztető szövegből semmi nem szűrődött be a házak közé. Így aztán ha valaki nem tudja, hogy ma szirénapróbát tartanak, az egészből csak annyit szűrhetett le, hogy valami gond van. De hogy mit tegyen, az nem derült ki.

Újpest-Központtól párutcányira tisztán és hangosan szóltak a szirénák – tudtuk meg kollégánktól. – Előtte viszont kissé érthetetlen volt a beolvasott figyelmeztető szöveg, nagyjából olyan, mint az agyonhasznált, régi metrómegállós dumák, vagy mint amikor a pályaudvarokon a nagy visszhang és a rossz minőség összemossa a szöveget. Az idősebb, rosszabb hallású emberek vélhetően nem vettek ki minden szót, és megijedhettek a sziréna hallatán. Az viszont jól működött, hogy háromszor is magyaráztak, egyszer a próba előtt, egyszer külön a “veszély vége” szignál előtt, egyszer pedig a próba végén.

Még a túloldalt a III. kerületben Kaszásdűlőn is jól lehetett hallani a vijjogást. „Jött az iszonyú szirénazúgás, mély búgással és visítással” – írta egy másik kollégánk. Nagyjából egy perc után mondta is egy hang, hogy próbáról van szó.

Még Budapesttől 40 km-re, Baracskán is lehetett hallani a szirénát. Harmadik kollégánk szerint még az is hallatszott, hogy valamit beszélnek, de érteni nem lehetett. A szirénának azért ijesztő katasztrófahangulata volt.

Valós helyzetben nem szerepel a “Figyelem, ez próba” kifejezés

Mint azt korábban a katasztrófavédelem bejelentette, Budapesten három veszélyes üzem – Chinoin Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Zrt., Richter Gedeon Nyrt., Egis Gyógyszergyár Zrt. – környezetében telepítettek 52 monitoring és 317 riasztó-tájékoztató végpontot. A riasztható lakosok száma megközelíti a 190 ezret. A riasztókat a IV., a IX., a X., a XIII., a XIV., a XV., a XVI. és a XIX. kerületben helyezték el, ezeket a szirénákat minden hónap első hétfőjén tesztelik, de októberben, novemberben és decemberben csak csökkentett üzemidejű próbát tartanak.

Az igazgatóság hangsúlyozta: valós veszélyhelyzetben a szirénarendszeren sugárzott szövegben nem szerepel a “Figyelem, ez próba” kifejezés.

A katasztrófavédelem vegyvédelmi riasztórendszere abban az esetben riasztja a lakosságot, ha egy ipari üzemből veszélyes anyag kerül a levegőbe. A meteorológiai, vegyi monitoring és lakossági riasztórendszer a riasztáson és a lakosság tájékoztatásán túl a veszélyes anyag terjedéséről is szolgáltat információkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik