Belföld

Németh: botránykeltés volt az ukrán tank ügy

Németh Szilárd, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke szerint a testület és a külügyi bizottság csütörtöki együttes ülésén is bebizonyosodott, hogy botránykeltő álhír volt a T-72-es harckocsik ügye. Az MSZP szerint jobb lett volna, ha a kormányzat azonnal kiáll a cáfolattal.

KGB-s módszerek

Kedvére játszadozik velünk az orosz titkosszolgálat

A két bizottság az ukrán válságról tájékozódott, és részben zárt ülés keretében szóba került az a múlt heti sajtóhír is, miszerint Magyarország haditechnikai eszközöket szállítana Ukrajnába. Németh Szilárd szerint az egész T-72-es ügy nem más, mint “az októberi választás környékén egy felfokozott választási küzdelem mellékterméke”. Hogy kinek állt érdekében ebből ügyet csinálni, az egy más kérdés – fogalmazott.

Németh Szilárd jelezte: akik kérték, megbizonyosodhattak arról, hogy a magyar harckocsik nem kerültek az országhatáron kívülre.

Demeter Márta, a külügyi bizottság szocialista tagja azt mondta: jobb lett volna, ha azonnal kiállnak a cáfolattal. Az ülésen több kérdésre megnyugtató választ kaptak, de vannak még további kérdéseik – tette hozzá az ellenzéki politikus.

A múlt héten a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) is cáfolta, hogy Magyarország haditechnikát szállítana Ukrajnába. A tárca közleményében kiemelte:   “az az ismeretlen internetes portál, amelyen ez az álhír megjelent, már többször közölt a honvédséggel kapcsolatos, minden valós alapot nélkülöző tartalmakat”.

Előzőleg az orosz külügyminisztérium a hidfo.net internetes újság hírét kommentálva közölte, hogy “a Kijevnek szánt, Magyarországról származó fegyverszállítmányok nyílt megsértését jelentik azoknak a kötelezettségeknek, amelyeket Budapest a hagyományos fegyverek exportja területén vállalt”. Az ITAR-TASZSZ hírügynökség által idézett külügyi kommentár szerint a magyar honvédelmi minisztérium valamilyen “felhatalmazott ügynökségen” keresztül Ukrajnának szállít állományában lévő páncélos technikát, egyebek között T-72-es harckocsikat.

Az Országgyűlés külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának csütörtöki együttes ülésén mások mellett részt vett Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Papp Károly országos rendőrfőkapitány, több minisztérium és a titkosszolgálatok képviselői.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik