Nagyvilág

Kedvére játszadozik velünk az orosz titkosszolgálat

Az orosz titkosszolgálat kreálhatta a tankszállítós álsztorit. Kedvükre játszadoznak velünk, KGB-módszerekkel. Hogy pont hazánkat ütik, nem meglepő, nem feküdtünk eléggé alá az orosz vezetésnek; és tulajdonképpen kézre is esünk – vélik az Indexnek nyilatkozó külpolitikai szakértők.

Mint arról korábban beszámoltunk, az orosz külügyminisztérium pénteken azzal vádolta meg Magyarországot, hogy fegyvereket, köztük T-72-es tankokat szállítunk Ukrajnának. Forrásként egy impresszum nélküli szélsőjobbos hírportálra, a Hídfő.net-re hivatkoztak. Az álhír és az azt övező felháborodás az egész magyar sajtót bejárta.

A magyar külügy nem sokkal utána cáfolta a Hídfő.net nevű oroszbarát szélsőjobbos oldal állításait. Szerintük csak az egyik magyar raktárból a másikba szállították őket. Sőt, azóta az is kiderült, hogy már tavaly nyáron, tehát az ukrán válság előtt nyilvános volt a honvédség terve arról, hogy megszabadulna régi T-72-es harckocsijaitól.

Az Index által megkérdezett szakértők szerint az orosz titkosszolgálat játszadozik velünk. „Moszkvát azzal vádolja az EU, hogy fegyverrel támogatja az ukrajnai konfliktus egyik oldalát. Az orosz külügy feladatul kapta, hogy találjon a másik oldalon hasonlóan vitatható támogatást, és ezzel tompítsák a brüsszeli vádakat. Most ezt sikerült találni” – mondta a portálnak a moszkvai Gazdaságtudományi Egyetem (VSE) munkatársa, Nyikolaj Petrov, aki szerint Magyarország eszköz az orosz vezetés kezében, azt sugallva, hogy a Nyugat ugyanazokat a dolgokat műveli, mint amivel Moszkvát vádolja.

Hozzátette: az sem lepné meg, ha az álhírt maguk az oroszok juttatták volna el a szélsőjobboldali portálnak.

Nem fekszünk alá rendesen

Hogy miért pont Magyarországot pécézték ki és használják fel, arra is megvan a magyarázat: a hintapolitika. „Magyarország eddig csak annyit ért el, hogy az EU-nak túl oroszbaráttá vált a magyar kormány politikája, míg Moszkvának nem volt eléggé konstruktív. Mivel a magyar külpolitika nem következetes, álláspontja puha, ezért Oroszország úgy látja, még további nyomással tovább formálhat rajta” – véli Deák András, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének munkatársa.

Ebből sosem lesz elég – teszi hozzá -, folyamatos nyomás alatt fogunk állni, hogy az orosz vezetés leszakítsa Magyarországot az EU pozíciójáról. Már eleve az sem túl megnyugtató, hogy egy ilyen provokatív álhír zavart tudott kelteni a magyar külpolitikában – folytatja.

Klasszikus, bevett trükk

Egy az Indexnek névtelenséget kérő, ám az orosz titkosszolgálat működésére rálátó külföldi intézet tudományos kutatója szerint is biztosra vehető, hogy az orosz titkosszolgálat intézte el a hír megjelenését. Ez a módszer a hidegháború idején is ismert volt, akkor a KGB „A” ügyosztálya foglalkozott ilyen típusú médiahackkel, de ezt az ügyosztályt a KGB utódszervezete is átvette, így ma is gyakoriak az ilyen típusú akciók – mondta az Indexnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik