Belföld

Hazatér Mikola István, a nemzet orvosa

Kormányzati szerepet szán neki Orbán Viktor, a kedvéért még egy államtitkárságot is létrehoznak.

Mikola István 2000 és 2002 között volt egészségügyi miniszter, de a 2006-os kampányban volt egy durva elszólása, a vereségért is sokan őt okolták. Később OECD-nagykövetnek nevezték ki, Párizsból most hívta vissza őt Orbán – írja az Index.

Mikola a tervek szerint a Külügyminisztériumban kap majd munkát, munkaköre kapcsolódik majd a párizsi munkájához, a nemzetközi szervezetekkel való kapcsolattartás lesz a fő feladata. Ezért egy új államtitkárságot is létrehoznak majd a korábban Orbán által a „nemzet orvosának is nevezett” miniszternek, aminek a neve várhatóan nemzetközi szervezetekért és a biztonságpolitikáért felelős államtitkárság lesz.

Mikola-szösszenetek

„Mert ha négy évre nyerni tudunk, és utána, mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának – 20 évre minden eldőlne ebben az országban.” (Fidesz-kongresszus, 2006)

„Ha csúnyán írtam annak idején az iskolában, kaptam egy körmöst, aztán egy óra múlva szépen írtam. Most [a gyereket] elviszik pszichiáterhez. Tehát itt elképesztő helyzet van.” (2006, Szeged, egy katolikus folyóirat estjén)

„(…)a mindenkori irányításnak, menedzsmentnek, hatalomnak korlátoznia kell az egyén parttalan szabadságvágyát. A közösség (…) a közjó és az igazságosság szellemében. Mit jelent a másik oldal? Az egyén parttalan szabadságvágyának a kibontakozását kell segíteni, nem kell a közösség, önmegvalósító, mai szingli életforma, az az igazi. Nem közösségek kellenek, hanem szinglikből összeálló hordák kellenek, és akkor már indul is az Andrássy úton a menet a fiúk, a lányok nyakába fülbevalók, lufik, és szól a recsegő rádióban a zene, amit úgy hívnak, hogy techno. Elgondoltam ezt a két képet, két világ. Döntenünk kell a két világ között.” (2006, Pécs)

„(…)az országban egy elfogadhatatlan centralizáció folyik. Mosolyogva mondom, hogy bennünket és engem vádoltak azzal, hogy az állami felelősséget akarjuk tovább fejleszteni és tovább növelni, minden normális országban az állam felelőssége a polgárok egészségügy ellátása és most mit tapasztalunk, azt, hogy olyan új szervezetek jönnek létre, már a nevüket sem tudom, amelyeket ki akarnak vonni a Parlament ellenőrzése alól és mint valami szuper kormányzati szintű, nem ellenőrizhető szervezetek irányítják majd a reformfolyamatot.” (2006, rádióinterjú)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik