mnb
Belföld

Orbán kéri, Matolcsy teljesíti

Az MSZP felszólította a jegybankelnököt, hogy hagyja abba „a felháborító költekezést"!

Józsa István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerint Magyarországon ma a hatalom úgy bánik a nemzeti bankkal, mintha az is a Fidesz egyik kifizetőhelye lenne. Ezt támasztja alá, hogy az MNB “titokban” 90 milliárd forintot költ “egy rejtélyes ingatlanprogramra”, ezen felül csaknem 30 milliárd forintot műkincsvásárlásra. Józsa István azt mondta, afelől senkinek ne legyenek kétségei, hogy “Matolcsy megrendelésre dolgozik, a megrendelőt pedig Orbán Viktornak hívják”.

Szerinte “Matolcsy György úgy szabadult be a Magyar Nemzeti Bankba, mint egy pákosztos gyerek a nagymama éléskamrájába, és most azt hiszi, hogy ott minden az övé”. Mint mondta: “Ha kell pár milliárd a haveroknak Matolcsy csak a belenyúl a közös kasszába és fizet.” A szocialista politikus azt követelte, hogy a jegybankelnök számoljon el a pénzzel a magyar embereknek.

Józsa István hangsúlyozta, ez a költekezés akkor történik, amikor az államadósság rekordmagasságú, az ország lakosságának csaknem fele létminimum alatt él, félmillió gyermek éhezik. Abból a 130-140 milliárd forintból, amit ingatlanokra és műkincsekre költenek, az összes devizahitelesen segíteni tudna az MNB. Ezt a kérdést nem szabályozza a jegybanktörvény, de sérül a törvény szelleme, a felelős gazdálkodás követelménye.

Nemzetközi gyakorlat

Előzőleg a jegybank közölte, hogy korábban is folytatott a társadalmi felelősségvállalás körébe tartozó, kulturális támogató tevékenységet, ennek keretében vett például 100 millió forintért a Magyar Tudományos Akadémiának térképgyűjteményt, festményt és műkincseket a Szépművészeti Múzeumnak. A Magyar Nemzeti Bank – közleménye szerint – a nemzetközi jegybanki gyakorlatban is ismert kulturális misszió folytatása érdekében döntött az Értéktár program meghirdetéséről.

Ugyanakkor éppen az alapos és körültekintő előkészítés időigényére is tekintettel nem vásároltak műkincset. Így az MNB nem vásárolta meg sem a sajtóban megjelent Andrea Guarnieri hegedűt, sem pedig Pieter Brueghel festményét és a Balkan Fanatik együttest sem támogatja, ezért a támogatás érdekében az együttes meghallgatására sem kerülhetett sor.

Az MNB igazgatósága által ingatlanvásárlásra és felújításra jóváhagyott keretből a Magyar Nemzeti Bank a 2013-2014 években összesen három ingatlant vásárolt 4,2 milliárd forintért. Ebből kettőt az MNB állami tulajdonú ingatlanra vonatkozó nyilvános pályázat nyerteseként szerzett meg, egy továbbit pedig egy szakmai érdekképviselettől vásárolt meg az MNB törvényben meghatározott feladatai ellátására.

Rónát látják az ügy mögött

Róna Péter az MNB felügyelő bizottságának az LMP által delegált tagja, néhány hónapja javaslatot tett arra, hogy az érdekeltségébe tartozó ingatlanban béreljen az MNB nagyobb területet. Az MNB vezetése ezt az ajánlatot megfontolás nélkül visszautasította. Az MNB szerint Róna Péter bizonyára az általa remélt üzleti nyereség elmaradása miatti csalódottsága miatt kifogásolja és tünteti fel hamis színben az MNB ingatlanvásárlásait.

Az Indexen 2014. április 16-án jelentet meg a „Barátoknak osztja a pénzt az MNB ellenőrizetlenül” című cikk és az ATV 2014. április 16-i esti híradójában, valamint az Egyenes Beszéd című műsorában Róna Péterrel az MNB felügyelő bizottságának tagja nyilatkozott az ügyben. A Magyar Nemzeti Bank szerint a megjelent, illetve elhangzott hamis tényállítások súlyosan sértik a jegybank hitelességét, törvényes működését és a vele szemben megnyilvánuló közbizalmat.

Róna: igaz az MNB-hegedű Lajkónak

A Magyar Nemzeti Banknak mindent meg szabad tennie, ami nincs tiltva, ezzel érvelt a jegybank jogásza azzal kapcsolatban, hogy összesen százmilliárdnál is többet költ az MNB új vezetése ingatlanokra, antik hegedűre és festményekre – mondta Róna Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A jegybank felügyelő bizottságának tagja elmondta: ezen elmélet szerint akár egy fagyizót is működtethetne a nemzeti bank a publikumnak. .

Róna Péter közölte: az Index információinak többsége helytálló, valóban ingatlant akar venni az MNB és az is igaz, hogy egy antik hegedűt is vásárolna, hogy Lajkó Félix rendelkezésére bocsássa. Ezzel kapcsolatban ő véleményt kér a közigazgatási minisztertől, hogy mi ennek a jogalapja. Róna Péter rendkívüli felügyelő bizottsági ülést is kezdeményezett, hogy választ kapjanak a felmerülő kérdésekre.

Szerdán a jegybank már közölte, hogy feljelentést tesz az Index ellen, miközben az Együtt-PM gazdaságpolitikusa éppen a jegybankot jelenti fel hűtlen kezelés gyanúja miatt. Pápa Levente közleményben tudatta, hogy szerinte “Orbán Viktor jobbkeze, miután nemzetgazdasági miniszterként megbukott, a jegybankelnöki pozícióban is többször bebizonyította, hogy méltatlan és alkalmatlan állami vezetői tisztségre”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik