Gazdaság

100 milliárdnál is többet költhetnek ellenőrizetlenül

Hatalmas összeget költhet el a Magyar Nemzeti Bank, ingatlanokat vesznek és újítanak fel, de Lajkó Félix is kap egy hegedűt adófizetői pénzből.

Tavaly decemberben az MNB-ben született egy kétpontos, de annál költségesebb igazgatói határozat, mely szerint a jegybank 50 milliárd forintért vásárolhat ingatlanokat, hogy megvalósuljon az oktatási projektje, valamint 40 milliárdért újíthatja fel az ingaljait – írja az Index.

A 90 milliárdos ingatlankeretről a Nemzeti Bank nem adott ki közleményt, arról a hírportál is csak egy banki informátorától szerzett tudomást.

Már költik is

Az Index szerint a pénz egy részének már meg is volt a helye, megvették a Collegium Budapest 2011 óta üresen álló épületét, már azelőtt, hogy a banknál döntöttek a 90 milliárdos keretről. Ezenkívül megvásárlásra vár még egy belvárosi ingatlan is, körülbelül 500 millió forintért, előrehaladott tárgyalások vannak ez ügyben.

Egy nemrég nyilvánosságra került felügyelőbizottsági jelentésből pedig kiderült, a jegybank eddig két ingatlant vett, 2,3 milliárd forintért.

Költik, ellenőrizetlenül

A linkelt dokumentumból kiderül, hogy a hatalmas pénzösszeggel elindított ingatlanprogram mellett semmilyen stratégia sincs, pedig nem lenne haszontalan. Ehhez képest furcsa, hogy a program az MNB stratégiai döntései közé tartozik, így azt a felügyelőbizottság szerint nem kell ellenőrizniük.

Hegedűre is jut, zenekarnak is jut

De nem az ingatlanprogram az egyetlen szokatlan projekt az MNB-nél, elindult az Értéktár névre keresztelt program is, a Nemzeti Bank egyik határozata szerint a bécsi Dorotheum aukciósház kínálatában szereplő 4 millió euró (1,25 milliárd forint) kikiáltási árú antik hegedű megvásárlására szól, amit később Lajkó Félix kapna használatra.

A hegedűvel csak az a probléma, hogy az aukciósház hangszerszakértője szerint az igazgatósági határozatban szereplő összeg téves, az ő kínálatukban nincs ilyen drága hegedű. De Lajkó Félix azt megerősítette, hogy folyamatban van egy olyan ügylet, aminek keretében az MNB segítségével hangszerhez jut.

Lajkó Félix mellett a Balkan Fanatik is kap a tervek szerint 2014 és 2016 között évi 20-20, összesen 60 millió forintot a bank társadalmi felelősségvállalási programjából. Lepés Gábor, az együttes billentyűse elmondta, ő csak annyit tud, megkereste őket az MNB egy nagyszabású kultúrpolitikai programmal, ezzel szemben az együttes másik tagja, Jorgosz Tzortzoglou csak annyit mondott, ő még soha semmilyen támogatást nem kapott. Egyébként a Balkan Fanatik volt az a zenekar, akik hangulatba hozták a tömeget márcisu 15-én a Hősök terén, a Békemenet után, de még Orbán Viktor beszéde előtt.

De a támogattattak listája szinte végtelen, Opera, Erkel Színház, Budapest Music Center, Tiszatáj irodalmi folyóirat, Kubinyi Anna gobelinművész… A nagyon alapos és részletes cikk az Indexen, ide kattintva érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik