Belföld

100 millió az IH-nak adósságrendezésre

Az idei büdzsé egy pontját tárgyalja a pénzügyi bizottság, méghozzá az IH Rendezvényközpont adósságának rendezését.

100 milliós mentőövet kaphat a várostól az Ifjúsági Ház, de a pénzügyi bizottság felügyelné a kifizetést. A bizottság nem szerette volna ezt a feladatot, inkább a polgármestert és a hivatalt bízná meg vele. Ez a javaslat pénteken kerül a közgyűlés elé. Múlt héten ezzel kezdték a vitát, a hétvégén nem tárgyaltak sem az IH ügyéről, sem a költségvetésről. Tegnap pedig a testület határozatképtelen lett volna. Ez azt jelenti, hogy a költségvetés azzal kerül a képviselő-testület elé, hogy a bizottság megtárgyalhatónak tartja, de nem fogadja el azt.

Ménesi Imre, a bizottság szocialista tagja elmondta a délmagyarnak: az IH vesztesége decemberben 132 millió forint volt, és tragikus, hogy a pénzügyi bizottság annyi felelősséget nem akar vállalni, amivel ellenőrizné a cég kifizetéseit. Pedig felügyelni kell az IH-t valakinek, ha már a polgármestertől elvették ezt a jogkörét.

2013-ban 80 milliós veszteséggel zárt a Szegedi Ifjúsági Napok, míg 2010-ben – egy külsős cég szervezésében – 5 milliós nyereséggel. Tavaly decemberben kért mentőövet az IH-nak Kohári Nándor. majd Szentgyörgyi Pál módosító javaslatot tett, miszerint: a cég a 2013-as évre 173 milliós támogatást kapott a várostól, ehhez képest kért újabb 132 milliót. Emiatt javasolta, hogy ne fizessen a város, hanem nézze át, mi történt a cégnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik