Pénzügy

Még kevesebben tudják fizetni a hitelüket

devizahitel(1)(2)(960x640).jpg (devizahitel, )
devizahitel(1)(2)(960x640).jpg (devizahitel, )

Soha nem látott mértékben megemelkedett azok száma, akik szerepelnek a hátralékos adósok listáján.

Tavaly decemberben megint 200 ezerrel több hátralékos adós szerepelt a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) listáján (korábbi BAR-lista.) Összesen tehát már 1,7 millióan vannak, akik nem késésben vannak a hiteltörlesztéssel – írta az Azénpénzem.hu.

KHR hátralékosok

A hátralékos listára a magánszemélyek közül az kerül fel, aki a szerződésben vállalt fizetési kötelezettségének nem tesz eleget, pontosabban a lejárt és meg nem fizetett tartozásának összege meghaladja a havi minimálbért és a tartozás több mint kilencven napon keresztül fennállt.
Vállalkozásoknál 30 nap és egymillió forint a határ.

Viszont a KHR-ben nyilvántartott összes hitelszerződés és adós száma kissé mérséklődött az előző évhez képest. Ez az a szám, amiben nemcsak a hátralékosok vannak benne, hanem mindenki, akinek hitele van. A csökkenésnek az lehet az oka, hogy nagyon kicsi az érdeklődés a hitelek iránt, kevesen akarnak felvenni, ami a hitelválsággal a hátunk mögött nem is csoda. Másrészt akik akarnak, azok közül is sokat elutasítanak a bankok, ami szintén összefüggésben lehet a közelmúlttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik