Belföld

Kíméletlen jelentés a Klik eltitkolt átvilágításáról

Marekné Pintér Aranka (Marekné Pintér Aranka)
Marekné Pintér Aranka (Marekné Pintér Aranka)

Az Index megszerezte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működéséről szóló 60 oldalas dokumentumot.

Szabó Balázs miniszteri biztos feladata volt, hogy vizsgálja meg az államosított közoktatás legfőbb irányító szervének tevékenységét.

A Magyar Közút Zrt. korábbi informatikai igazgatójának három hónapos szerződése december közepén lejárt, megbízását nem hosszabbították meg. Az Index információi szerint azért váltak meg tőle, mert olyan jelentéseket készített, amelyekben túlságosan élesen és kertelés nélkül írta le a megállapításait.

A miniszteri biztos kinevezésének ötlete állítólag Orbán Viktortól jött, mert a miniszterelnök elégedetlen volt az állami kézbe vett közoktatási rendszert irányítani hivatott mamutszervezettel.

Nem kímélte Mareknét

A november 15-ei keltezésű, 60 oldalas jelentést megszerezte az Index. Szabó a Klik gazdálkodását, szervezeti működését, külső-belső kommunikációját és informatikai beruházásait elemezte. A jelentésben egyáltalán nem kímélte a centralizált országos közoktatás élére állított Klik-elnököt, Marekné Pintér Arankát, sőt az esetek jó részénél személyesen őt tette felelőssé a hibákért – írja a portál.


Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Mint ahogy Szabó fogalmaz, Marekné „nem képes hatékonyan működtetni a szervezetet”.

A jelentés személyesen az elnököt hibáztatja a 2013-as gazdálkodás szakszerűtlenségéért és a szervezet 2014-es költségvetésébe kódolt, az év végére akár 50 milliárdosra duzzadó hiányáért is.

További lesújtó megállapítások az Index cikkében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik