Belföld

Itt vannak az évtized “legfontosabb” felfedezései!

Amíg a NASA-nál mindenféle marsi járművekkel bohóckodnak a kutatók, addig más tudósok igazán fontos felfedezéseket tesznek szerte a világban, a legváltozatosabb témákban. Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Gollam vitaminhiányos volt? És a magas sarkú tényleg szexi? A legjobb, leghasznosabb kutatásokból válogattunk, avagy éljenek a brit tudósok.

Ki ne tudná, ki az a Gollam. Egy betegnek tűnő figura, hülye hanggal, ijesztő. Egy brit tudósduó ennél tovább ment, és feltette magának a kérdést: de miilyen betegsége lehet? És a választ is megkeresték: Gollamnak D-Vitamin hiánya volt, ezért veszíthette el a küzdelmet a Hobbitok ellen.

Gollam és a többi társa nemcsak amiatt volt legyengülve, mert kerülték a napfényt. Egészségtelen táplálkozásuk (rothadt hús és hal) is a D-vitamin hiányához vezetett, ennek eredményeképpen csontjaik és izmaik elgyengültek.
Bilbo, a hős hobbit ezzel szemben változatosan étkezett. A jók gonoszok feletti győzelme részben az utóbbiak rossz táplálkozásának és a napfényt nélkülöző életének köszönhető.

Köszönjük meg a kutatást Nicholas Hopkinsonnak, a londoni Imperial College tudósának, és fiának, Joseph-nek.

Kínos részletek James Bondról

Nemcsak Gollam, James Bond titkai is lehullottak, hála a brit tudósoknak, akik megállapították: a 007-es a történetben annyit ivott, amennyitől a való életben súlyos szex- és májproblémái alakultak volna ki.

A vizsgálat során kiderült, hogy ha a tizenkét kötetben leírtakat vesszük alapul, akkor Bond hetente átlagban 65–92 italt küldött le a torkán, jócskán átlépve ezzel a még nem károsnak számító huszonegy adagos heti limitet.

Narancssárgában finomabb a forró csoki

Az Oxford Egyetem és a Valenciai Műegyetem kutatóinak eredményei szerint a forró csokoládét narancssárga vagy krémszínű bögréből érdemes szürcsölni, mert akkor finomabb – pontosabban annak érezzük. Ezzel szemben a fehér vagy a piros csésze mit sem változtat az ital érzékelt ízén.

Ugyanez a kutatócsoport a korábbiakban egyébként azt is bizonyította, hogy az eper mousse íze intenzívebb és édesebb egy fehér tányéron, mint egy feketén; és hogy citrom alapú üdítők citromosabbnak tűnnek egy kék dobozban, és édesebbnek rózsaszínben.

Szexi a magassarkú vagy nem?

Szerencsére végeztek kutatásokat azzal kapcsolatban is már, hogy miként befolyásolja a magas sarkú viselése a női vonzerő megítélését. A végeredmény: a magas sarkú szexi, a lapos cipők viszont kevésbé tették vonzóvá a nőket.

“A magas sarkú kihangsúlyozta a nők járásának feminin jellemvonásait, és a magas sarkúban járó nőkre szupernormális ingerként lehet tekinteni” – derítették ki.

Alacsony férfi vs magas nő

Megnéztük volna mindenemellett azt a meetinget is, ahol eldöntik: akkor most azt vizsgáljuk: mennyi az esélye egy alacsony férfinak egy magas nőnél?

Sajnos egyébként a matematikai esélynél is jóval ritkább az alacsony férfi és magas nő párosa. A nők „mértéktartók”, mivel a túl magas férfi hasonlóan taszítja őket, mint a túl alacsony. A határ 17 százalék, mármint legfeljebb annyival lehet magasabb a férfi a nőnél – a nők szemében. Ez a 164 centis női átlagmagasságot alapul véve 28 centis különbség, ami 192 centis férfimagasságot jelent.

Tyúk vagy a tojás?

És a végére hagytuk az évtized kutatását: mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? A tojáspártiakat el kell keserítenünk: a tyúk!

A választ az ovocledidin-17 nevű fehérje vizsgálata adta meg, ami a tojás kemény héjának kialakulásáért felel. A kutatók azt találták, hogy ez a vegyület csak a tyúk szervezetén belül termelődik, tehát tyúknak előbb kellett lennie, mint tojásnak, így az első csirkék nem tojásból keltek ki, hanem más úton jöttek a világra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik