Tudomány

Narancssárgában finomabb a forró csoki

A brit tudósok spanyol erősítéssel jöttek rá erre.

Az Oxford Egyetem és a Valenciai Műegyetem kutatóinak eredményei szerint a forró csokoládét narancssárga vagy krémszínű bögréből érdemes szürcsölni, mert akkor finomabb – pontosabban annak érezzük. Ezzel szemben a fehér vagy a piros csésze mit sem változtat az ital érzékelt ízén.

S bár azt eddig is tudtuk, hogy az ételek színe befolyásolja az érzékelt ízt – egy csípős étket például forróbbnak érzékelünk, ha annak színe piros –, a mostani tanulmány azonban a tárolóedény színével kötötte össze az ízlelőbimbók működését.

Ugyanez a kutatócsoport a korábbiakban egyébként azt is bizonyította, hogy az eper mousse íze intenzívebb és édesebb egy fehér tányéron, mint egy feketén; és hogy citrom alapú üdítők citromosabbnak tűnnek egy kék dobozban, és édesebbnek rózsaszínben.

Minket azonban most már az érdekel, hogy a hideg téli estéken mit csinál a forró csokival mondjuk egy barna bögre vagy egy lila csésze? Esetleg egy átlátszó pohár vagy egy skótkockás ibrik? Kísérletezésre fel!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik