Belföld

Kiderül, hogyan értékelik a tanárokat Hoffman Rózsáék

Hoffmann Rózsa (hoffmann rózsa, emberi erőforrások minisztériuma, )
Hoffmann Rózsa (hoffmann rózsa, emberi erőforrások minisztériuma, )

Nyilvánosak a tanfelügyeleti rendszerrel és a pedagógusok minősítésével összefüggő első dokumentumok - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Hoffmann Rózsa szerint 1985 óta úgy működik az iskolarendszer, hogy nincs benne szisztematikus, külső szakmai ellenőrzés. A tanfelügyelet három területre irányul majd: az egyes pedagógusok munkáját értékelik azonos szempontok szerint, fenntartótól függetlenül, az iskola vezetőjét ellenőrzik és magát az intézményt is értékelik majd. Reális, szakmai alapokon nyugvó véleményt kaphat így az ország minden polgára, ezek az eredmények nyilvános adatok lesznek. Az államtitkár hangsúlyozta: nem a szakfelügyeleti rendszert kívánják visszahozni, amely nagyon sok szubjektív elemet tartalmazott és eredményeit országosan nem összegezték.

Kísérleti program keretében 700 pedagógust már ellenőriztek és értékeltek, és csak olyan szakértő mehet az iskolákba ellenőrizni, aki megfelelő módszertani képzést kapott.

A szakmai dokumentumok elkészültek, illetve kidolgozás alatt állnak. A minősítés a pedagógusok előrehaladását segíti majd, s 2015-ben már “teljes üzemben” működik a rendszer.

Csütörtöktől a hivatal honlapján elérhetők azok az első dokumentumok, tájékoztatók, amelyek a tanfelügyelettel és a minősítési rendszerrel összefüggnek. A dokumentumokat uniós források bevonásával fejlesztették ki, a munkák folytatódnak, jelenleg a fejlesztések közepén tartanak – mondta Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke.

A miniszter jóváhagyta a tanfelügyeleti kézikönyvet, ami többi között tartalmazza az eljárási rendet, területeket, eszközöket. Abból a pedagógusok, intézményvezetők pontosan megtudhatják, hogy ellenőrzéskor mire számíthatnak – jelezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik