Belföld

Biztonságosabb élelmiszereket kutatnak

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 12. 11. 13:00

Az élelmiszer-biztonság javítását szolgáló kutatásokat végzett együttműködésben a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., a Hód-Mezőgazda Zrt., a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. és a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont.

Mesterházy Ákos akadémikus a közös projektről elmondta: a kutatás egyik szegmense azt célozta meg, hogy a gabonafajták: a búza és a kukorica ellenállóbbak legyen a gombák ellen. A másik, pedig, hogy legyen olyan növényvédelmi technológia, amellyel hatékonyan meg tudják védeni ezeket a növényeket a betegségek ellen.

Az akadémikus ismertette: a kutatás eredményeként olyan hibrideket és fajtákat tudnak majd a termelőknek ajánlani, amelyek a gombákkal szemben lényegesen ellenállóbbak az eddigi fajtáknál. Emellett kidolgoztak egy olyan növényvédelmi technológiát, amellyel a gombaölők lényegesen jobban, pontosabban bevizsgálhatók. A vizsgálat igazolta, hogy az új szántóföldi technológiával a toxincsökkenés a búzában eléri a 60-70 százalékot a korábbi 10-20 százalékkal szemben.

Ezek a kísérletek most 100-200 hektáros területeken igazolódtak vissza. Így a korábbi kutatások most jutnak el odáig, hogy akár 1 millió hektár búzánál is lehet alkalmazni, tehát nemzetgazdasági szempontból nagy jelentőségű lehet – vélte a szakember.

A kutatások másik iránya a tökéletesebb védekezési eljárások kifejlesztése volt. Ez a búzánál ez sikeres volt, a kukoricánál azonban még várni kell az áttörésre. A munka tavaly ősszel kezdődött és jövő tavasszal ér véget.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.