Belföld

Ítélkezési szünet is lassítja az ír gázoló ügyét

Már januárban Budapestre utazhat az ír gázoló, hogy megkezdje két gyermek halálra gázolása miatt kirótt börtönbüntetésének letöltését - írja a Magyar Nemzet.

A napilap cikke szerint abban, hogy Francis Ciarán Tobin továbbra is Dublinban vesztegel, szerepet játszik, hogy december 20-án ítélkezési szünet kezdődik az ír bíróságokon, és legközelebb csak január közepén folytatódik az igazságszolgáltatás.

A két gyermek halálra gázolása miatt hazánkban több mint tíz éve szabadságvesztésre ítélt Francis Ciarán Tobin korábban jelezte, bizonyos feltételekkel hajlandó lenne hazánkba jönni és megkezdeni börtönbüntetését. Abban, hogy továbbra is Dublinban vesztegel, szerepet játszik, hogy hamarosan ítélkezési szünet kezdődik az ír bíróságokon – értesült a lap. Az ítélkezési szünet december 20-án kezdődik, s legközelebb január közepén folytatódik az igazságszolgáltatás.

Mint arról a Dunakanyar24 is beszámolt, többszöri határidő-módosítás után múlt csütörtökön kellett volna hivatalosan eldöntenie az ír férfinak, hogy kíván-e élni azzal a garanciával, melyet Navracsics Tibor az év első felében felajánlott neki. A közigazgatási és igazságügyi miniszter még áprilisban jelezte, ha Tobin kész Magyarországra jönni megkezdeni börtönbüntetésének leülését, a lehető legrövidebb időn belül visszatérhet hazájába, hogy ott fejezze be azt.

Az elmúlt hónapokban Tobin a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint azért kért több időt a döntéshez, mert kérdései voltak a magyar büntetés-végrehajtási rendszerre, annak körülményeire, az eljárásokra, a kapcsolattartás rendjére vonatkozóan. Biztosítékot kért többek közt arra, hogy mindennap beszélhet majd az ügyvédjével, és rendszeresen tarthatja a kapcsolatot családjával ittléte alatt.

Múlt csütörtökön, két perccel a déli határidő után ismét csak annyit közölt – az ír igazságügy-minisztérium közvetítésével –, hogy hajlandó jönni, de továbbra is feltételekhez köti a Magyarországra utazást. Navracsics Tibor akkor sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, nehezen tudja elképzelni, milyen új körülmények iránt érdeklődik az ír férfi. Tobin ugyanis szerinte lassan már jobban ismeri a magyarországi büntetés-végrehajtási rendszert, mint ő maga. A miniszterelnök-helyettes kifejtette, bízik abban, hogy nem időhúzásban bevetett újabb taktikáról van szó, hanem érdemben elkezdhetik a tárgyalásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik