Belföld

18-ból 0: elgáncsolják a vizsgálóbizottságokat

horváth andrás (horváth andrás, )
horváth andrás (horváth andrás, )

Még nincs elég aláírása az LMP-nek az ÁFA-csalásügyi vizsgálóbizottsághoz. A Fidesz szerint amúgy sem lehetne, mert egy szocialista indítvány miatt folyamatban lévő ügyben nem alakulhat vizsgálóbizottság. Az MSZP elnöke szerint ez csak konkrét, megfogható esetekre igaz, rendszeres, milliárdos visszaélésekre nem. Bajnai Gordonék a CBA-t sejtik az áfa-csalási botrány mögött, az áruházlánc válaszul perel.

Nem lehet vizsgálóbizottságot alakítani, ha egy ügyben már a hatóságok vizsgálódnak – egyszerűen megfogalmazva ezt mondja ki az Országgyűlés működését szabályozó törvény. Az erről szóló módosító javaslatot az MSZP elnöke és négy párttársa nyújtotta be, tavaly tavasszal. Másfél évvel később a módosítás váratlan helyen ütött vissza: a Fidesz szerint a NAV-ügyet sem lehet kivizsgálni miatta.

Az MSZP és az LMP viszont bár nem lát átfedést a konkrét büntetőeljárások és a vizsgálóbizottság felállítása között, a szükséges aláírásokat mégsem sikerült összeszedniük kedden sem.

Tény, hogy a kormányváltás óta egyetlen ellenzéki vizsgálóbizottság sem alakulhatott meg. 18 kezdeményezés volt, mindet leszavazták. A rendszerváltás óta még egy kétharmados kormány volt, Horn Gyuláé. Akkor hét vizsgálóbizottság is megalakulhatott. Kivizsgálták például a bankkonszolidációt, az orosz államadósság hasznosítását, vagy a MÁV gazdálkodását is.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik