Belföld

Csőd után jönnek a katasztrófavédők

24.hu
24.hu

2013. 11. 12. 20:57

Már az idén akár 300 milliós veszteséggel számol a Dunakanyar nagy részének hulladékát összegyűjtő és kezelő Zöld Híd Régió Kft.

Korábban a témában:

Őrült ütemben kellett átvenniük a lakossági vegyes háztartási hulladék begyűjtését és kezelését – mondja a Nógrád és Pest megyében működő cég ügyvezetője. Gyenes Szilárd úgy fogalmaz: „Szelektív hulladékgyűjtésre és annak kezelésére jöttünk létre, de ránk szakadt a háztartási vegyes hulladékkal járó munka, amikor a központi döntések nyomán az ezzel foglalkozó külföldi cégek kiszorultak a piacról.”A feladatok tovább bővülnek, hiszen az idén januárban életbe lépett új, hulladékokról szóló törvény alapján 2014 januárjától csak magyar állami vagy önkormányzati többségi tulajdonban lévő cég végezheti ezt a közszolgáltatást az országban.

ügyfélszolgálat

06-40-201-026 vagy

ugyfelszolgalat@zoldhid.hu

Van, aki többet fizet

A törvény kimondja azt is, hogy az önkormányzatok nem szabhatják meg ennek a szolgáltatásnak az árát, központi hatósági árat vezetnek be. A céget alapító Zöld Híd Önkormányzati Társulás 109 tagja valahogy próbált előre menekülni, amikor idén április végén megszavazták, hogy településeiken ugyanazért a szolgáltatásért egységes díjakat vezessen be a kft.. Csakhogy ez sok esetben azt jelenti, hogy a korábbi alacsonyabb közszolgáltatási díjnál magasabb összegről érkeznek a csekkek, ami ellen a lakosság egy része persze tiltakozik, hiszen mindenki a rezsicsökkentés lázában ég. Pócsmegyer önkormányzata például a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz fordult állásfoglalásért, hogy mit tehet a 27-28 százalékos áremelést jelentő számlák ellen.

Nő a hiány

A Zöld Híd Régió Kft. pedig próbál futni a pénze után, de már tudja, hogy év végére akár 300 millió forint is lehet a vesztesége a tartozások miatt és növekvő hiánnyal számolnak jövőre is. Ezért fogalmazott úgy október végén a Társulás állásfoglalása, hogy a jelenlegi szabályozás szembeállítja a lakosságot és a közszolgáltatókat, veszélybe került a kötelező hulladékgazdálkodási önkormányzati feladat ellátásának fenntarthatósága. A drámai hangú írás parlamenti üzengetésbe torkollott Illés Zoltán államtitkár és Gémesi György, a Társulás elnöke között, de a személyes indulatokat sem nélkülöző vita mögött meghúzódó tényeket nem cáfolta senki.

Nőnek a kiadásokzöld híd régió kft logója (hulladékszállítás, hulladékkezelés)

Az önkormányzatok kötelező feladata a szemétszállítás megoldása, de nem szólhatnak bele az árak meghatározásába, a hulladékgazdálkodás költségei pedig szintén tőlük függetlenül növekedtek és nőnek a jövőben is: a begyűjtést és kezelést végző cégeknek hulladéklerakási járulékot is kell fizetniük, tonnánként idén 3000 forintot, jövőre a dupláját és 2016-ig egyre többet,a kukásautóknak is ki kell pengetni az e-útdíjat, a tranzakciós adót, élből tíz százalékot visz el a rezsicsökkentés, még felügyeleti díjat is fizetnek az őket ellenőrző hivatal működésének finanszírozásához.

„Amíg tankolni tudunk, addig nem hagyjuk cserben a lakosságot, összeszedjük a hulladékot, fenntartjuk a szelektív gyűjtést, a zöldhulladék elszállítását és az üvegbegyűjtést is – mondja Gyenes Szilárd. A Zöld Híd Régió Kft. ügyvezetője szerint ugyanakkor, ha az állam nem gondoskodik belátható időn belül a szolgáltatásban keletkező egyre nagyobb pénzügyi hiány pótlásáról, akkor valóban nem lehet kizárni a csődöt, hiszen a Társulást alkotó önkormányzatok sem tudnak a zsebükbe nyúlni.

Jönnek a katasztrófavédők?

A törvény persze gondoskodik arról a helyzetről is, ha becsődöl a közszolgáltató. Akkor szükségellátás lép életbe, a katasztrófavédelem szállítja a szemetet. „Csak az kitöröl mindent, amiért egy évtizede dolgozunk” – sóhajt az ügyvezető: a korszerű gépek helyett teherautók gyűjtenék be a hulladékot, az állományt be kellene oltani a fertőzések ellen, szóval fél évszázadot lépne vissza Nógrád és Pest megye a hulladékgazdálkodás terén.

Közben folyamatosan jelentkeznek be a cégnél a térségből azok az önkormányzatok is, amelyek korábban nem velük álltak szerződésben. December 1-től csatlakozik például Sződliget, és további 17 település kérelme van az ügyvezető asztalán.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.