Belföld

Orbán és Schiffer együtt aggódott a kémhatás miatt

Orbán (Orbán)
Orbán (Orbán)

Mindketten úgy vélték, hogy tömegesen sérültek az emberi jogok.

Orbán Viktor miniszterelnök és Schiffer András, az LMP frakcióvezetője egyaránt úgy vélte, hogy tömegesen sérültek az emberi jogok az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) törvénytelen lehallgatásainál. A megbeszélést a kormányfő kezdeményezte az amerikai lehallgatási botrány miatt. Orbán Viktor dolgozószobájában fogadta az ellenzéki politikust.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője azt mondta, hogy ezúttal egy “első körös” tájékoztatás történt, Orbán Viktor és Schiffer András áttekintették a kialakult helyzetet. Ezt követően még a pártok vezető testületei is konzultálnak. Havasi Bertalan szerint hétfő délelőtt a miniszterelnök Mesterházy Attilával, az MSZP frakcióvezetőjével is tárgyal a dolgozószobájában, Vona Gábort, a Jobbik képviselőcsoportjának vezetőjét pedig várhatóan szerdán fogadja.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A miniszterelnök az amerikai lehallgatási botránnyal kapcsolatban a múlt héten levélben hívta konzultációra a parlamenti frakciók vezetőit. A Fidesz kommunikációs igazgatója kedden ezt azzal indokolta, hogy nyilvánosságra kerültek az amerikai központi hírszerző ügynökség, a CIA és az NSA lehallgatásra szakosodott szervének adatai. Kocsis Máté beszélt arról is, hogy ha lezárultak a frakcióvezetőkkel a konzultációk, a Fidesz képviselőcsoportja javaslatot fog tenni egy a lehallgatási botránnyal foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság felállítására.

Néhány napja a Magyar Nemzet azt állította, hogy balliberális köröknél landolhatott azon információk egy része, amelyek kapcsán az amerikai kémügynél a politikai befolyásszerzés gyanúja is felvetődött. A lap szerint a lehallgatási üggyel kapcsolatban két politikai formáció hozható összefüggésbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik