Belföld

Lerántották a leplet Horthyról

Történelmi tudáson vagy érzelmeken alapulnak a szoboravatás körüli indulatos viták? Mit köszönhetünk neki, és miért ítélhetjük el?

„Megmentette” a budapesti zsidóságot, de vidékieket nem. Újjáépítette az országot a két háború között, viszont lepaktált a németekkel – ezek a legfőbb érvek és ellenérvek, amik elhangzanak Horthy Miklós történelmi szerepe kapcsán.

Vasárnap az váltott ki heves indulatokat Budapesten, hogy a Jobbik Horthy-szobrot avatott a Szabadság téren. Civilek sárga csillaggal demonstráltak, a pártok provokációról beszéltek. “Éljen Horthy!” és “Szégyen, gyalázat!” repkedett a helyszínen. Az eseményen igehirdetést tartó ifj. Hegedűs Loránt rongálástól tart. Épp ezért a szobrot őrzik: kamerával figyelik, a rendőrséghez bekötött riasztóval védik és biztosítást is kötöttek rá – mondta el a Hír24-nek.

“Ülj le fiam, egyes”

A Hír24 vendége volt Karsai László történész, aki arról beszélt, hogy miért ennyire megosztó történelmi személyiség Horthy, ismerik-e egyáltalán azok, akik szobrot állítanak emlékére.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik