Belföld

Heller Ágnes nem hisz Orbánnak

Heller Ágnes (Heller Ágnes)
Heller Ágnes (Heller Ágnes)

Azért nem idézte a "Magyarország jobban teljesít" szlogent a svéd dokumentumfilmben, mert nem hiszi, hogy az igaz lenne. A többi között ezt írja Kumin Ferencnek szóló válaszlevelében a filozófus.

Amint arról mi is beszámoltunk, óriási port kavart az a Magyarországról szóló dokumentumfilm, amelyet a svéd közszolgálati televízió október 23-án mutatott be Kobra címmel. Az alkotásban mások mellett megszólalt Heller Ágnes filozófus is, aki Magyarországon működő propagandáról beszélt, és Gyöngyösi Márton parlamentben elhangzó antiszemita szavairól is megemlékezett. Áder János köztársasági elnök kinevezése kapcsán pedig azt állította, hogy Orbán Viktor a saját barátját jelölte államfőnek, ő jelölte a házelnököt is, aki szintén régi barátja, valamint a magyarországi bíróság fejét, aki meg egy barátjának felesége.

Kumin Ferenc nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár a történtek után nyílt levélben kérte Heller Ágnest, hogy pontosítsa a filmben elhangzott mondatait. Az államtitkár abban is kételkedett, hogy Heller tisztában lett volna azzal, milyen produkcióhoz adta a nevét akkor, amikor elfogadta a felkérést. Heller Ágnes szombaton a Népszavában válaszolt az Kuminnak.

Válaszlevelében a filozófus fenntartja állításait. Azt írja, mindig a saját véleményének ad hangot, bárki is kérdezze.

“Mindenütt, minden fórumon a saját véleményemet mondom, nem kérdezem, kikkel együtt, s azt sem, hogy kiknek. Ha érdekli őket a véleményem, kifejtem. Ugyanúgy beszélnék ma is a jelenlegi hazai politikáról és irányítóiról a Kossuth rádióban vagy az egy állami tévé csatornán, ahogy a svéd vagy más televízióknak tettem. Nem kérdezném, hogy kikkel együtt, mondjuk, akár Kumin Ferenccel is. De miután a nagy hazai sajtószabadság következtében nevem csak rágalmak keretében merül fel az állami médiumokban és jobboldali sajtóban, erre mindeddig nem nyílt alkalmam.”

A közjogi méltóságok kinevezése kapcsán úgy fogalmaz:

“Nem tételezem fel, hogy Kumin Ferenc azt hinné vagy hihetné, hogy mindhárom legmagasabb közjogi funkciót azért töltik be ifjúkori (bár már nem olyan ifjú) barátok, mert hosszú tanakodás után, mindenkit figyelembe véve a Parlament pártjai nem találtak náluk alkalmasabb jelölteket, s nem azért, mert a miniszterelnök jelölte ki mind a Parlament elnökét, mind az államelnököt, és a Parlament szavazógépezete döntését természetesen melegen támogatta.”

A hírműsorokról szóló állásfoglalását pedig eképpen ismétli meg Heller:

Kedves Kumin Ferenc, hallgassa meg az állami rádió, nézze meg az állami televízió csatornáit. Úgy hiszi, hogy kiegyensúlyozott a tájékoztatás? (…) Még a szavak és mondatok is ugyanúgy ismétlődnek, mintha papagájok beszélnének!  Kérem, felejtse el, hogy mi az, amit szívesen hall, s gondoljon néha arra is, hogy másoknak esetleg más a véleménye, s szívesen hallanának valami mást is.

A teljes levél ide kattintva olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik