Belföld

Kumin Ferenc kioktatta Heller Ágnest

kumin ferenc (kumin ferenc, )
kumin ferenc (kumin ferenc, )

A svéd közszolgálati televízió október 23-án mutatta be dokumentumfilmjét Magyarországról, amiben Heller Ágnes is megszólalt. Kumin nyílt levélben kéri a filozófust, hogy pontosítsa ott elhangzott mondatait.

Az SVT svéd közszolgálati televízió közel fél órában foglalkozott Magyarországgal, dokumentumfilmjének pedig a Kobra címet adta. A filmben megszólal Alföldi Róbert is, aki a művészi szabadságot félti, a legtöbbet mégis a Jobbik radikalizmusával foglalkozik a csatorna, náci karlendítésekkel és rasszista zenekarok vágóképeivel együtt.

Kumin együtt tiltakozna Heller Ágnessel

Kumin Ferenc, nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár azonban csak Heller Ágnes nyilatkozatával foglalkozik nyílt levelében, legtöbb mondatát cáfolni akarja, utólagos pontosításra szólítja fel a filozófust. Az államtitkár abban is kételkedik, hogy Heller tisztában lett volna azzal, milyen produkcióhoz adta a nevét akkor, amikor elfogadta a felkérést. „A készítők semmiféle kapcsolatot nem vettek fel a kormányoldallal, nincs kormányzati vagy bármilyen szempontból kormányzatinak tekinthető szereplője az anyagnak. Biztos vagyok benne, hogy erről a körülményről Önt nem tájékoztatták a felkéréskor, illetve a riport elkészítésekor, hiszen bizonyára Ön sem vállalta volna a szereplést egy ilyen egyoldalú, a lejárató szándékot még csak leplezni sem próbáló alkotásban” – véli Kumin, majd arra kéri a filozófust, hogy vele együtt tiltakozzon a film készítőinél.

Fotó: Neményi Márton

Mondatról mondatra

A továbbiakban Kumin sorra veszi a szerinte helytelen mondatokat, majd mindegyiket ki is javítja. Heller azt állítja a filmben, hogy „Magyarországról beszélve, beleértve a vidéket és a falvakat, minden propaganda eléri őket. Semmi más, csak a propaganda”. Az államtitkár szerint a hazánkban ingyenesen fogható csatornák hírszolgáltatásait nem lehet kormányzati propagandának tekinteni, „kérem, pontosítsa kijelentését” – teszi hozzá Kumin.

Heller Áder János köztársasági elnök kinevezéséről azt állítja, hogy Orbán Viktor a saját barátját jelölte államfőnek, ő jelölte a házelnököt is, aki szintén régi barátja, valamint a magyarországi bíróság fejét, aki meg egy barátjának felesége, „ez maffia! Hallatlan! Sőt nevetséges!” – nyilatkozta Heller a filmben.

„Nem elfogadva, de tiszteletben tartva a nyilatkozatában elhangzó véleményét, arról szeretném tájékoztatni, hogy a magyar alkotmányos szabályok szerint a köztársasági elnököt és az Országgyűlés elnökét az Országgyűlés tagjai, az Országos Bírósági Hivatal elnökét pedig a köztársasági elnök jelöli” – idézi a vonatkozó szabályokat Kumin, majd ismét arra kéri Hellert, pontosítsa kijelentéseit.

Antiszemitizmus a parlamentben

Gyöngyösi Márton parlamentben elhangzott antiszemita beszédéről Heller azt nyilatkozta, hogy „Elmondhatsz egy antiszemita beszédet a parlamentben. És ugyanaz az ember, aki elmond egy ilyen beszédet a parlamentben, egy hivatalos magyar parlamenti delegáció tagjaként külföldre mehet”, de Kumin Ferenc szerint ezzel szemben a valóság az, hogy a beszéd után a házelnök megtagadta Gyöngyösinek azt, hogy az országgyűlési delegációval Rómába utazzon.

„Munka, ima, nemzet”

Végül a kormányzati retorikában sem értenek egyet Kumin és Heller, utóbbi szerint ma Magyarországon a hivatalos szlogen a munka, ima, nemzet. Az államtitkár azonban arra kéri a filozófust, hogy nevezze meg a forrását, melyik kormányzati szereplőtől hallotta ezt a szlogent. „Ha bármit jelenleg szlogenként lehet értelmezni a kormányzat és a kormánypárt kommunikációjában, az a következőképp hangzik: „Magyarország jobban teljesít.” Kérem, ha legközelebb a külföldi sajtónak nyilatkozik, ezt a szlogent idézze” – zárja levelét Kumin.

A filmben Heller mellett megszólal a már említett Alföldi Róbert is, valamint a TASZ ügyvédje, Simon Éva, Tarr Béla rendező és Dopeman is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik