Belföld

Bérletkálvária: ezért vitték rendőrségre a rokkant nőt

bkv-ellenőr (bkv-ellenőr)
bkv-ellenőr (bkv-ellenőr)

A BKK ellenőrei állították, hogy hamisított bérletigazolvánnyal utazott az asszony. A rendőrség szerint szakszerűen és jogszerűen jártak el, a BKK sem érzi, hogy hibáztak volna.

Amint arról mi is beszámoltunk, több mint öt órát töltött a XIV. Kerületi Rendőrkapitányságon egy 61 éves rokkantnyugdíjas egy hamisnak vélt bérletigazolvány-pecsét miatt. Az asszony a 62A jelzésű villamoson utazott, amikor a BKK ellenőrei elkérték tőle az egyébként érvényes bérletét. Az egyik ellenőr azonban nem elégedett meg ennyivel és a legalább 10 éve kiváltott bérletigazolványt is szemügyre akarta venni.

Kiderült, hogy a kiállítási dátumra és a pecsétre volt kíváncsi, amelyről ott helyben megállapította: hamis. Ezután már a hölgy személyigazolványát kérte, amely pechére éppen nem volt nála. Az ellenőr ekkor azt mondta, hogy fizessen 16 ezer forint helyszíni bírságot, amit az asszony megtagadott, hiszen a bérlete érvényes volt. Miután leszálltak mindannyian a villamosról, az ellenőr közölte: vegyen jegyet, mert a bérletet elkobozza. Ekkor hívták a rendőröket, többi közt a hölgy kérésére is.

Fotó: MTI/Jászai Csaba

Irány a rendőrség

A kiérkező egyenruhások a zuglói kapitányságra vitték a nőt, és a 10. kerületi Hírhatár szerint fogdába zárták az igazságügyi szakértő kiérkezéséig. A hölgy elmondás szerint az 5 óra elteltével megjelenő szakértő felháborodva kommentálta, hogy ismét – sokadszor – egy nem létező hamisítási ügyben kérik ki a véleményét. Miután tisztázták az ügyet a hölgyet elengedték.

“A rendőrség szakszerűen és jogszerűen járt el”

A rendőrség kérdésünkre részben megerősítette a történetet. Eszerint a BKK ellenőrei 2013. október 4-én 8 óra 35 perckor rendőri intézkedést kértek, mert a Budapest XIV., Bosnyák téren, a 3-as viszonylatszámon közlekedő villamosról leszállított, visszatartott 61 éves budapesti nő bérletigazolványa véleményük szerint hamisított volt. A kiérkező járőrök a bejelentő BKK ellenőrt és a jelen lévő közterület felügyelőt bekísérték, bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt a 61 éves hölgyet a Rendőrségi törvény 33. szakasz 1. bekezdés a. pontja alapján elfogták, majd előállították a kerületi rendőrkapitányságra.

Tényleg órákig bent tartották

A rendőrség egyben tagadta, hogy fogdába vitték volna az asszonyt, mint írták: nem vették őrizetbe, nem fogdában,hanem a kapitányság előállító helyiségében helyezték el. “A nő, az ellenőr tanúkihallgatása, valamint eljárásjogi státusának megállapítása idejére került elhelyezésre az előállító helyiségben. Az előállítás időtartama 2013. október 4-én 8 óra 35 perctől 13 óra 55 percig tartott, melybe a hölgy tanúkihallgatása is beletartozott” – tették hozzá.

Tagadták azt is, hogy igazságügyi szakértőt rendeltek volna ki, bár így meg azt nem értjük, hogy akkor miért kellett majdnem 6 órán keresztül bent tartani.

“A rendőrség az ügyben nem rendelt ki igazságügyi szakértőt, a bérletigazolványt és a hozzá tartozó bérletet a hölgynek visszaadta, aki tanúkihallgatását követően a rendőrségről távozott. Az előállítással és a rendőri intézkedés módjával szemben panasszal nem élt” – közölte a Hír24-el a Budapesti Rendőrfőkapitányság, akik szerint a rendőrség jogszerűen és szakszerűen járt el az ügyben.

BKK: a bérlet több szempontból sem volt rendben

Megkérdeztük a BKK-t is, hogy mi az álláspontjuk. Cikkünk megjelenése után közölték: egy hölgy olyan bérletet mutatott fel, amely több szempontból sem jogosította őt utazásra. Egyrészt a nyugdíjas-bérletszelvényen nem szerepelt a bérletigazolvány száma, másrészt a nyugdíjas-bérletigazolvány érvényessége – mely alapfeltétele a nyugdíjas-értékszelvény megvásárlásának – már hónapokkal ezelőtt lejárt.

“2012. március 2-a óta ugyanis új formátumú, a hamisítást lehetetlenné tevő igazolványokat állítunk ki. A régi igazolványok cseréjére a BKK egy év türelmi időt adott, mely 2013. április 1-jén lejárt. A hölgy által bemutatott régebbi igazolvány egy rászegecselt fényképet tartalmazott, amelyet mechanikus úton könnyen eltávolíthattak és kicserélhettek” – magyarázta a BKK.

Több, mint gyanús!

“Az iratok keresése közben a hölgy táskájából még egy érvénytelen, szintén fényképcsere gyanús és az alsó részén hiányos bérletigazolványt vett elő. A már átadott bérletigazolványt közben alaposan megvizsgálta a jegyellenőr, aki ekkor vette észre, hogy a fénykép bal alsó sarkáról hiányzik a korábban az igazolványt kiállító BKV háromszög alakú bélyegzőjének lenyomata. Tekintettel arra, hogy az átadott dokumentummal kapcsolatban visszaélés gyanúja merült fel, a közterület-felügyelők a helyszínre érkező rendőröket tájékoztatták erről a körülményről. Az ügy tisztázása érdekében a rendőrök bevitték a hölgyet, a rendőrségi intézkedést kezdeményező közterület-felügyelőt és a jegyellenőrt pedig megkérték, hogy tartsanak velük a XIV. kerületi Rendőrkapitányságra” – közölték, hozzátéve, hogy “a sajtóban megjelentekkel ellentétben a Budapesti Közlekedési Központ nem kapott hivatalos tájékoztatást arról, miszerint nem történt hamisítás, ez ügyben a rendőrség ad bővebb felvilágosítást.”

Így is, úgy is bevitték volna

A BKK egyben leszögezte, hogy jegyellenőre mindenképpen jogosan kötelezte pótdíj megfizetésére a hölgyet, ugyanis – az esetleges hamisítás tényétől függetlenül – a bérletigazolvány nem volt érvényes, hiszen már hónapokkal ezelőtt lejárt, és a bérletszelvényen sem tüntették fel a bérletigazolvány számát. “A személyazonosság megállapítására alkalmas irat híján a közterület-felügyelők, majd a rendőrség bevonása és intézkedése akkor is megtörtént volna, ha nem merül fel a hamisítás gyanúja” – tették hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik