Belföld

Focicsapat miatt kutakodtak a püspökségen az adónyomozók

Rajtaütésszerűen jelentek meg kedden a Szeged-csanádi püspökség épületében adónyomozók. A Szeged24 a főügyészségen megtudta, a július 19-e óta költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt indított nyomozás része volt az akció, és hogy a nyomozás határidejét november 19-ig meghosszabbították.

A Szeged24 más forrásból úgy értesült, hogy most a főiskolán foglaltak le iratokat és számítógépeket. Az intézkedés ideje alatt a bejáratokat lezárták, senki sem hagyhatta el vagy jöhetett az épületbe. Az adónyomozók a nap végén a gazdasági irodákat lepecsételték. Az alkalmazottakat nem tájékoztatták, mindenki csak találgat a vizsgálat célját illetően.

A főiskolán az oktatás ettől függetlenül zavartalanul folyik, a kollégiumi részbe is szabad a bejárás. Mint megírtuk, az elmúlt év áprilisában a Gálferences blog olyan iratokat tett közzé, melyek szerint a főiskola tanulmányi osztályvezetője pénzért vásárolta a szakdolgozatát, és erről a dékán is tudott. A blog bizonyítékai szerint egy másik alkalommal a HÖK-elnök, aki egyben a rektor titkárnője is, saját szakdolgozatát bírálta és javasolt rá jegyet Györgyiné Koncz Judit dékán kérésére. A dékán az elmúlt év májusában a történtek hatására lemondott tisztségéről és távozott a főiskoláról.

Kiss-Rigó László püspök egyelőre nem nyilatkozott, és a jövő héten Izraelbe utazik egy korábban egyeztetett látogatásra, de a -Csanádi Egyházmegye közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban. Ebben többek között azt írják:

A Szeged-Csanádi Egyházmegye a Népszabadság Online (Nol.hu) által közölt hírekben értesült arról, hogy adónyomozók feljelentés alapján rajtaütésszerűen jelentek meg az Egyházmegye hivatalában. A hír azzal teljes, hogy ezzel egy időben a Gál Ferenc Főiskolán is ugyanez történt. Az Egyházmegye azt valószínűsíti, hogy a feljelentő(k) nem politikai szándékkal járt(ak) el, hanem pszichiátriai kezelés alatt álló, vagy arra szoruló személy(ek)ről van szó…A Szeged-Csanádi Egyházmegye örömmel és készséggel működik együtt a NAV nyomozást végző munkatársaival, és kifejezi háláját szakszerű munkavégzésükért, abban a meggyőződésben, hogy bizonyos értelemben vett közszereplőként nemcsak becsületesnek kell lennie, hanem annak is kell látszania; a nyomozás lezárását követően várhatóan ezt igazoló dokumentummal is rendelkezni fog. Az pedig, hogy a Gál Ferenc Főiskolán a munkatársak egy napig fegyvert viselő személy társaságában dolgozhattak, növelte biztonságérzetüket.

Kiss Rigó Lászlót az elmúlt években több alkalommal is támadták. Ügynökmúltjával kapcsolatos vádakról 2009-ben az ítélőtábla is kimondta, hogy azok nem bizonyíthatók. Ugyancsak sokan, főleg szurkolók támadták a püspököt a Szeged-Csanádi Egyházmegye tulajdonában lévő, Szeged2011 focicsapatban végzett tevékenysége miatt: a csapat két évvel ezelőtt egy egyesülés során jutott a megyei és az NB II-es indulási joghoz. A név és a – mintegy 80 milliós – városi támogatás ellenére Kiss-Rigó László a Szeged2011-et egy újabb névváltoztatással átvitte Gyulára, az újonnan alapított Grosics-akadémiára, meccseit is itt fogja majd játszani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik