Belföld

Budapesten képzik majd tovább Európa rendőreit

rendőr (rendőr)
rendőr (rendőr)

Magyarországra kerül az EU-országok rendőrtovábbképzését szervező, azt részben irányító ügynökség, a CEPOL - közölte kedden magyar újságírókkal Pintér Sándor belügyminiszter, aki Luxembourgban részt vesz az uniós belügyminiszterek tanácskozásán.

A CEPOL elhelyezésének kérdésében azért kellett dönteniük a tagállami szaktárcavezetőknek, mert Nagy-Britannia a jövő évtől nem kívánja biztosítani a létesítmény számára az eddigi bramshilli székhelyet. Hat más tagállam mellett Magyarország is benyújtotta pályázatát a CEPOL elhelyezésére.

Pintér Sándor jelentős magyar sikernek nevezte a döntést, amely – mint mondta – azt mutatja, hogy az uniós partnerek bíznak Magyarország szakmaiságában. Utalt arra, hogy Magyarország számára most először nyílik lehetőség uniós ügynökség működtetésére.

Az uniós finanszírozású Európai Technológiai és Innovációs Intézetnek szintén Budapesten van a székhelye, de az nem minősül olyan EU-ügynökségnek, amely közvetlenül az Európai Bizottság alárendeltségében, a tagállamok közös döntése alapján, az Európai Parlament által biztosított finanszírozás mellett tevékenykedik.

A magyar miniszter elmondta: bízik abban, hogy miután biztosították a tagállami kormányokat megjelenítő tanács egyetértését a magyarországi működéshez, az Európai Parlament támogatását is el fogják nyerni.

A CEPOL Budapest belvárosában, az Ó utca egyik műemlék épületében kap helyet. A felújításra már korábban közbeszerzési eljárást indítottak el, a kormány jóváhagyta az átalakítást, és a tervek szerint a következő tanévtől megkezdheti működését a budapesti központ.

Az intézmény vezetése és tanári kara mintegy 30-50 fő lesz. Az oktatásban résztvevők száma azonban változik majd. A budapesti központban főként mentorokat fognak képezni, akik aztán az egyes tagállamok fővárosaiba kitelepülve tartanak képzéseket másoknak. Ugyanakkor lesz operatív szakemberképzés is Budapesten – közölte Pintér Sándor.

A CEPOL jelenlegi főigazgatója egyébként szintén magyar, Bánfi Ferenc nyugalmazott rendőr tábornok, aki immár második megbízatási ciklusát tölti ebben a funkcióban.

Az ügynökség fő feladata, hogy uniós szinten biztosítsa a rendőrök posztgraduális továbbképzésének egységességét. Az oktatandó anyag összeállítása során figyelembe veszik az Europol, vagyis az uniós rendőri együttműködési szervezet, valamint a Frontex, az uniós határrendészeti ügynökség éves jelentéseinek megállapításait. Pintér Sándor külön kiemelte a szervezett bűnözés visszaszorítása érdekében szervezett oktatás fontosságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik