Belföld

Szállodát építtet Orbán Felcsútra?

felcsut(1)(960x640).jpg (felcsút)
felcsut(1)(960x640).jpg (felcsút)

Orbán Viktor kormányfő házat vásárolt Felcsúton, amely beleilleszkedhet abba a tervbe, amely szerint a felcsúti stadionhoz kapcsolódóan építenének szállodát – írja a Népszabadság.

A most megvásárolt ház vételára 18 millió forint volt. A miniszterelnök tulajdonjog-bejegyzési kérelmét szeptember 17-én nyújtották be a Bicskei Járási Földhivatalhoz – értesült a Népszabadság. A 2079 négyzetméter kivett lakóház, udvar besorolású ingatlan jobb oldali szomszédja az édesapa, Orbán Győző háza, aki ezt 2010 nyarán, a választások után vásárolta. Ehhez az öreg házhoz hozzá sem nyúlt az elmúlt három évben. Orbán Viktor új házának bal oldali szomszédja a felesége ingatlana, amit még az első Orbán-kormány idején vett. A házat lebontották, újat építettek rá. Ehhez Lévai Anikó a szüleitől kapott 2 millió 439 ezer forint kölcsönt, továbbá ötmillió forint svájcifrank-alapú hitelt vett föl.

A három ingatlantól karnyújtásnyira épül 2,8 milliárd forintos tao-támogatással a felcsúti stadion. Ezen még azok is csodálkoznak, akik tisztában vannak a magyar kormányfő fociimádatával, hiszen felcsúti házára szinte „rátapad” a stadionmonstrum.

A Népszabadság szerint a közelség oka azonban nem Orbán Viktor fociimádatával magyarázható. A lap szerint kevesli a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sport Hotelének befogadóképességét, hiszen az önmagában nem képes megfelelni a megnövekedett igényeknek.

A miniszterelnök 2012-es nyilatkozatát említik fel, amely szerint „kellene egy komolyabb szállodát is építenünk, hogy a legnagyobb klubok is el tudjanak jönni, és edzőtáborként használni a Puskás akadémiát. Ha üzletileg is ki akarjuk hozni az egyébként nonprofit alapítványból a létesítményekben rejlő lehetőségeket, még sokat kell dolgoznunk. De már közel vagyunk ahhoz, hogy büszkék lehessünk arra, amit létrehoztunk.”

A három ház és Lévai Anikó szomszédos termőföldje együtt 37 ezer négyzetméter, egy esetleges későbbi bővítésre még ott van az addig mezőgazdasági műveléssel hasznosítható további háromhektárnyi terület.

Jó vagy rossz, ha a politikus gazdálkodik?

Megoszlanak a vélemények a kérdésben. Platon államelméletében még arról beszél, az önérdekét néző politikus sosem lesz alkalmas a köz érdekét jól képviselni. A filozófiatörténetben kevésbé ismert név, az amerikai George McGovern (maga is üzletember-politikus) viszont arról beszél, üzletemberként átélve a gazdasági válságot sok mindent megtudott és megismert, amit még korábban, politikusként nem, holott ez a tudás nagyon jól segítette volna őt döntéshozóként. (Persze az amerikai üzleti életben sokkal élesebb a verseny, mint a felcsúti gazdasági környezetben…) Az is megfontolandó, hogy a politikusi pálya hasonló a labdarúgóéhoz: hamar lefut, így a politikusnak gondolnia kell a jövőjére is – persze a 18. pártelnöki évét épp az idén betöltő Orbán esetében ez a párhuzam sántít (még ha focis párhuzam is).

Ön szerint lehet gondoskodnia egy aktív politikusnak a közhivatalok utáni időkről? Vagy minden erejével a közfeladatokra kéne koncentrálnia?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik