Belföld

Hangfelvétel a közlekedési dolgozók átveréséről

Tesztelik az új trolit Szegeden (Tesztelik az új trolit Szegeden)
Tesztelik az új trolit Szegeden (Tesztelik az új trolit Szegeden)

Úgy tűnik, szabálytalanul vontak meg pótlékokat többtucat embertől. 10 millió forintot fizethet ki utóbb a cég.

Egy hangfelvétel tanúsága szerint a Szegedi Közlekedési Kft.igazgatóhelyettese, Nemes László a műszakpótlékok kifizetése körüli esetleges szabálytalanságokról beszél az egyik szakszervezet és a menedzsment múlt heti egyeztetésén  – állítja a delmagyar.hu.

A megbeszélésen a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozó Szakszervezetének (BTDSZ) elnöke, Szabó István számon kéri, hogy 2011-től 2013 őszéig azokkal a dolgozókkal, akik valamilyen okból a munkabeosztásukkal kapcsolatban kedvezményt kértek, cserébe olyan papírt írattak alá, hogy lemondanak a műszakpótlékukról.

A felvételen az igazgatóhelyettes úgy fogalmaz, „a felvetett probléma jogos”, majd azt mondja, „a felvetést megértettük, vizsgáljuk. Nincs aláírási kényszerítésről szó. Amennyiben az a gyakorlat jogellenes volt a munkáltatói oldalról, akkor annak minden következményét vállaljuk.”  Később az igazgatóhelyettes hozzáteszi: „Megvizsgálunk egy időszakot. Amennyiben ebből feljelentés lesz, annak vállaljuk a következményeit.”

Jövő héten kell bemutatni a menedzsmentnek az elszámolást. Nagyjából 70 embert, elsősorban járművezetőket érint a pluszjárandóság kifizetése; megközelítőleg összesen 10 millió forintot kell lerónia a cégnek. Ha megállapodás születik , a társaság akár a november eleji bérekkel átutalhatja a pénzt.

A Szeged24 korábban azt írta: A megállapodás többek között tartalmazza, hogy átlagosan (munkaidőtől és pótlékoktól függően) októbertől az összes dolgozó bruttó 7600-8500 forintos béremelést kap havonta, ami nagyjából havi nettó 5000-5500 forintot jelent.

A cég ügyvezető igazgatója, Tóth István Tibor egyelőre nem nyilatkozik az ügyről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik