Belföld

Feljelentették Schiffer Andrást

Schiffer András (Schiffer András)
Schiffer András (Schiffer András)

A politikus négy évvel ezelőtt feljelentette Gyurcsány Ferencet, ezért vonná felelősségre a Sukoró-ügyben vádlott Császy Zsolt - írta a Népszava.

A lap keddi számában Császy Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt értékesítési igazgatójának augusztus végi, a Fővárosi Törvényszék elnökének címzett feljelentéséből idézik: Schiffer András 2009. október 6-án tett feljelentést az ügyészségen. Abban hivatkozott a sukorói King’s City beruházói és Gyurcsány Ferenc közötti megbeszélésről kiszivárgott emlékeztető, illetve a beruházást kiemeltté nyilvánító kormányrendelet közötti összefüggésre és azt állította, hogy az akkori kormányfő jogtalan előnyt biztosított a találkozón részt vett befektetői körnek, ezáltal elkövette a hivatali visszaélés bűntettét.

Gyurcsány Ferencet ugyan 2011 őszén a Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF) meggyanúsította hivatali visszaéléssel, de nem a Schiffer feljelentésében foglaltak alapján, hanem ettől eltérő tényállásra hivatkozva. A vádhatóság arra építette a gyanúsítást, hogy a kérdéses, a Parlamentben tartott találkozón a projekt támogatása Gyurcsány részéről az „utasítás jellegét mutatta”. Tavaly júliusban végül nem emeltek vádat ellene.

A Schiffer eredeti feljelentése alapján indult eljárást a KNyF 2012. április 7-én lezárta anélkül, hogy az abban foglaltak alapján Gyurcsány Ferencet meggyanúsította volna, majd július 20-án meg is szüntette a nyomozást.

Császy Zsolt szerint Schiffer András hamisan vádolta Gyurcsány Ferencet, ráadásul „a későbbiekben sem tanúsított semmi olyan magatartást, ami alapján a hivatkozott feljelentését tévedésnek tekintette volna”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik