Belföld

Ettől dobott egy hátast Schiffer

Schiffer (Schiffer)
Schiffer (Schiffer)

Az LMP társelnöke a Heti Válasz cikksorozatából tudta meg, hogy a pártja alakulásakor feltűnt, nekik segítséget ajánló üzletember a Bajnai-hálózat kulcsfigurája volt.

A feltárónak nevezett interjúban az ellenzéki politikus a Heti Válasznak azt mondta, nem lényegtelen, „ki milyen kapcsolatrendszereket használt a rendszerváltás után”. Az aktanyilvánosságot nem azért követeli három éve, mert morális purifikátorként akar fellépni, „hogy akkor most leplezzünk le minden megbúvó spiont”. Az érdekli, milyen kapcsolatrendszerek működtek a privatizáció hajnalán, ezek mennyire szövik át mindmáig a politikai-gazdasági elitet.

„A Heti Válasz cikksorozata tanulságos volt” – utalt az interjúban Schiffer András azon írásokra, amelyekben a hetilap bemutatta a Bajnai- család ausztriai és magyarországi üzleti aktivitását.„Amikor lapjukban azt olvastam, hogy a megénekelt üzleti kör egyik legfontosabb tagja Küllői Péter volt, dobtam egy hátast” – mondta az LMP társelnöke. Felidézte, hogy 2008-ban még azt sem tudták, hogy LMP-nek fogják hívni, amikor “jelzés érkezett az irányából, hogy úgymond érdeklődik irántunk.” Schiffernek fogalma sem volt, kicsoda Küllői. Egyszer találkozott vele, egy héttel később hallotta vissza, hogy “segítené” az LMP-t, ha ő kivonja magát a forgalomból. “Akkoriban semmiféle rivalizálás nem volt az alakuló párton belül, teljesen abszurdnak tetszett a felvetés.”

Fotó: Berecz Valter

A holnapi Heti Válasz Schiffer múltidézése mellett bemutatja a titokzatos támogatójelöltet. Küllői Péternek van egy ismert, filantróp énje: ő a beteg gyerekeket segítő Bátor Tábor, illetve Mosoly Alapítvány motorja. A Bajnai család és Küllői élete azonban már 1988-tól összefonódott. Az Együtt frontemberének édesapja, Bajnai György és Küllői is alapítója volt az állami bankok támogatásával beindított Creditum Pénzügyi Tanácsadó Kft.-nek. Küllői az ezredfordulón igazgatósági, majd felügyelőbizottsági tagságot vállalt a Bajnai Gordon által vezetett Wallis Rt.-ben – és miként Schiffer András állítja, az LMP finanszírozásából is ki akarta venni a részét. A Schiffer-interjú további részletei a csütörtökön megjelenő Heti Válaszban.

Az LMP társelnöke korábban az FN24-nek azt mondta, hogy Bajnai bejelentkezésével zűrzavart keltett az LMP-ben, de elkalibrálták magukat. „Nyilván hittek abban, hogy a ringbe lépésükkel szolgálhatják leginkább a kormányváltást, és abban is, hogy e stratégia részeként el kell tüntessék az önálló LMP-t. Azt gondolták, az alkotmányos jobboldalról, bármit is jelent ez, komoly szavazótömegeket lehet elcsábítani. Tévedtek. Ami a PM-es szakadárokat illeti: Schiffer elhiszi, hogy sokan úgy vélik, csak az álbaloldalhoz csapódva lehet Orbánt legyőzni, választást nyerni, de akkor tévedésből voltak egy klubban. Mert “ha van egy elviselhetetlen rezsim, az nem jelenti azt, hogy a régi politikai elit másik felével kell taktikai szövetségre lépnünk, miközben a demokratikus kartell tagjai gyakorlatilag egymást fedezik és tartják felszínen nagyjából húsz éve”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik