Belföld

Reszkethetnek a sukorózók

sukoró (sukoró)
sukoró (sukoró)

A kaszinóvárost tervező befektető, Joav Blum levélben közölte: most nem jön, de szándékában áll vallomást tenni.

Nem kapott idézést, ezért nem lesz ott a szerdán folytatódó Sukoró-per tanúmeghallgatásán a kaszinóvárost tervező befektető, Joav Blum – írja a Népszava Bánáti János ügyvédre hivatkozva.

A lapnak az ügyvéd elmondta: a befektető levélben tudatta a bírósággal, hogy még idén Magyarországra utazik, mert szándékában áll vallomást tenni. A cikk idézi a Magyar Nemzet korábbi számát is, amely szerint Oszkó Péter volt pénzügyminiszter sem vesz részt a péntekre tervezett meghallgatáson, mert egyrészt külföldön van, másrészt ő sem kapott idézést.

Csütörtökön a korábban meggyanúsított Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és Veres János egykori pénzügyminiszter fog tanúskodni az ügyben.

1,3 M

A botrány 2009-ben robbant ki, a Központi Nyomozó Főügyészség tavaly tavasszal indította meg eljárását különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt. A nyomozás hosszúra nyúlt, csak tavaly nyáron emeltek vádat, öt ember ellen.

Joav Blum izraeli üzletember a tárgyalóteremben 2009-ben
Fotó: MTI / Kovács Tamás

Egy külföldi befektetői csoport a Velencei-tó partján akarta megvalósítani kaszinóberuházását, az üzletről 2008. áprilisában kezdtek el tárgyalni, két hónap múlva pedig megszületett az a bizonyos csereszerződés, amelyet a magyar állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kötött meg a befektetői csoport képviselőjével, a magyar-izraeli Joav Blummal. A dokumentumok szerint egy az állam tulajdonban lévő, Sukoró külterületén álló ingatlanegyüttes cserélt gazdát több, a másik fél birtokában lévő Albertirsán és Pilisen található ingatlannal. Később kiderült, egyik sem annyit ér, mint amennyi a szerződésben szerepel: Sukorót alul, Blum telkeit pedig felülértékelték. A kár 1,3 milliárd forint lett volna, ám a bíróság tavaly nyáron jogerősen semmissé nyilvánította azt.

Az érvénytelennek kikiáltott szerződést az MNV Zrt. képviseletében Tátrai Miklós vezérigazgató írta alá a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács határozata alapján. Ő a döntésben is részt vett, Markó Andrea szakállamtitkárral együtt. A szerződést Császy Zsolt értékesítési igazgató ellenjegyezte. Ők mindannyian az ügy vádlottjai, csakúgy, mint Fehérvári Zsolt értékbecslő és Blum ügyvédje, Varga Bálint. Előbbi négy vádlottnak különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt kell felelnie, Tátrainak és Markónak tettesként, míg Császy és az értékbecslőnek, Fehérvári Zsoltnak bűnsegédként. Az értékesítési igazgatót magánokirat-hamisítással is megvádolták, míg a befektető ügyvédje kétrendbeli közokirat-hamisítás miatt áll a bíróság elé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik