Belföld

Engedéllyel tüntetnek Alföldi ellen

István, a király (istván, a király)
István, a király (istván, a király)

Engedélyezték a hatóságok a tüntetést, amit az István, a király „nemzetgyalázó” rendezője ellen szerveznek - tudta meg a Bors. A megmozdulást egy olyan nő szervezte a Facebookon, aki fegyverrel pózolt.

A rendőrség hivatalosan engedélyezte a tüntetéseket a Papp László Budapest Sportarénánál. Péntekre  egy csoport és egy magánszemély jelentett be rendezvényt, amely a gyülekezési törvény hatálya alá tartozik. A bejelentést tudomásul vette a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A BRFK jelezte: szabályosan, a tüntetés előtt 72 órával  bejelentették a szervezők.

A rendőrség azt nem árulta el, mekkora tömegre számít, de jelezte, készülnek a biztosításra és minden tudomásukra jutott jogsértéssel szemben fel fognak lépni. A fellépők és a nézők védelme nem a rendőrség feladata. Amennyiben bármilyen hatáskörükbe tartozó jogsértést, bűncselekményt észlelnek, megteszik a szükséges intézkedéseket – írták.

A tüntetést egy olyan nő szervezi, aki pár nappal ezelőttig még saját Facebook profilképén egy fegyverrel pózolt. Ő volt a „Tiltakozás Alföldi újabb gyalázata ellen!” esemény létrehozója is a Facebookon, amit azóta eltávolítottak a közösségi portálról.

Mint korábban lapunk megírta, a szélsőjobbos tüntetés hírére az antifasiszták is beindultak. Ők ugyanoda, a budapesti Sportaréna elé szerveztek tüntetést. Felhívásukban azt írták, hogy elég volt abból, hogy “szeretett hazánk életét ismét a nácik határozzák meg! Elég volt abból, hogy szabadon gondolkodó, kiváló magyar művészeket a szélsőjobb mocskoljon!”

Korábban a darab producere, Rosta Mária azt nyilatkozta a Borsnak, hogy nem félnek a fenyegetéstől és nem készülnek védelemmel, mert az a rendőrök dolga, akik mindent meg is fognak tenni, hogy békésen menjen le az előadás. Stohl András a laptól értesült a tüntetésről, amivel ő sem kívánt foglalkozni, neki ugyanis az a dolga – mondta, hogy a legjobbat nyújtsa azoknak, akik jegyet váltottak az előadásra.

Téma volt a T. Házban is

A parlamentben napirend előtti felszólalásában a jobbikos Mirkóczki Ádám arról kérdezte a kormányoldalt, miért támogatják Alföldi Róbert új István, a király feldolgozását, amely szerinte devianciájával kimeríti a nemzet- és kereszténygyalázást, valamint a történelemhamisítást. Az ellenzéki képviselő gyalázatnak és szennynek nevezte az előadást, és bírálta a szegedi “Fidesz-MSZP nagykoalíciót”, amiért több millió forint közpénzzel támogatta a rendezőt.

Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár úgy reagált: az államnak és a kormánynak sem volt köze az előadáshoz, így azt nem is lehet rajtuk számon kérni. Kijelentette továbbá, hogy a parlementet nem tartja alkalmas helyszínnek arra, hogy ott művészeti értékekről vitatkozzanak.

Korábban a darab két alkotója kiállt az előadás megújítója mellett. Bródy János rendkívül izgalmasnak és felkavarónak nevezte Alföldi Róbert rendezését, amelynek hatását az 1983-as bemutatóhoz hasonlította.Előzőleg Szörényi Levente is emlékeztetett rá, hogy az István eleve a konfliktusra épült, „csak hát olyan nehéz az embereknek tükörbe nézni”. A zeneszerző üzent az őket bíráló dicső nemzeti oldalnak és Bayer Zsoltnak is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik