Belföld

Buzizó szélsőjobbosok szerveznek tüntetést Alföldi ellen

Alföldi Róbert (Alföldi Róbert)
Alföldi Róbert (Alföldi Róbert)

A darab alkotóinak ugyan tetszik, néhány radikális jobboldali viszont felháborítónak találja az új István, a királyt. Két tüntetés is várható a rockopera budapesti premierje idején.

Kapcsolódó cikkek

Négerezés, buzizás, Alföldizés

„Ne nézzük tétlenül ezt az újabb szemenköpését a magyar történelemnek! István,a király farmerban? Koppány bedrogozva??”

Ezzel a pár mondattal hív tüntetésre három személy a Facebookon. Eddig 300-an jelölték vissza, hogy részt vesznek az augusztus 30-ra tervezett demonstrációjukon, amelyet az Alföldi-féle István, a király-feldolgozás ellen hívtak életre.

A tüntetés három szervezőjének személyes Facebook-oldalairól kiderült, a két nő és egy férfi szélsőjobbos érzelmű és erősen rasszista.

Egyikük (az egyik nő) például így négerezik a közösségi oldalon:

Egy másik megosztásnál pedig kiderül, számára a Jobbik már túl bal:

A másik női szervező viszont Jobbik-szimpatizánsnak tűnik, hisz aktív részvevője a Jobbik Magyarország kampány 2014 oldalnak.

Ezen felül augusztus 20-án sem rest buzizni:

A hímnemű szervező, aki a radikális Hatvannégy Vármegye szimpatizánsa is szeret négerezni:

És tetszik neki a Ku-Klux-Klán-féle fehér hatalom szlogen:

Az antifasiszták is mozgolódnak

A szélsőjobbos tüntetés hírére az antifasiszták is beindultak. Ők ugyanoda, a budapesti Sportaréna elé szerveztek tüntetést, ugyanaznap, mint a radikálisok. Felhívásukban ezt írják:

„Folyamatosan fizikai és lelki támadások érnek zsidó, cigány, meleg embereket, miközben minden következmény nélkül emlékezhetnek focimeccsen arra a kegyetlen gettóparancsnokra, aki több ezer ember gázkamrákba küldését szervezte.

Elég volt!

Nem kérünk abból, hogy szeretett hazánk életét ismét a nácik határozzák meg!

Elég volt abból, hogy szabadon gondolkodó, kiváló magyar művészeket a szélsőjobb mocskoljon!

Olyan hazában akarunk élni, ahol nem kérdőjelezik meg senkinek a létjogosultságát a származása, bőrszíne, nemi identitása, művészete, vallása vagy politikai nézetei miatt! Csakis sokszínű társadalom képes nagy teljesítményre!”

A rendőrök tudnak róla?

Megkérdeztük az ORFK-tól, hogy a szervezők bejelentették-e a rendőrségre bármelyik tüntetést. A válasz: nem. Ugyanakkor ezt akár 72 órával az esemény előtt is megtehetik.

Bródynak, Szörényinek tetszik, Feró megdöbbent

Bármennyire is a „magyarság történelmének megcsúfolására”, „szégyenre”, meg ki tudja mire utalgatnak a szélsőjobbosok, az Alföldi Róbert-féle megújított István, a király tetszik a darab szerzőinek. Szörényi és Bródy szerint – akik egyébként kifejezetten kérték Alfölditől, hogy modernizálja az előadást – a rendező új korszakot nyitott az István, a király történetében. A zeneszerző Szörényi Levente azt mondja, Alföldi jó ízléssel nyúlt a darabhoz:

Az eredeti, 30 évvel ezelőtti és a mostani, megújított darabban is szereplő Nagy Feró megdöbbent a hozzászólásokon. Szerinte az Alföldi-féle darab ugyanolyan legendássá fog válni, mint az 1983-as verzió, ami egyébként hasonlóan nagy vitákat váltott ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik