Belföld

A világ legjobb ötszáz egyeteme között az SZTE

szegedi-tudomanyegyetem(210x140)(2).jpg (szegedi tudományegyetem, )
szegedi-tudomanyegyetem(210x140)(2).jpg (szegedi tudományegyetem, )

Az Academic Ranking of World Universities összesítése szerint Magyarországról egyedül a Szegedi Tudományegyetem került be a világ legjobb ötszáz felsőoktatási intézménye közé.

Ezt a bravúrt már korábban is elérte a szegedi egyetem, de ezúttal egyedüli magyar felsőoktatási intézményként. A nemzetközi felsőoktatási listát 2003 óta minden évben összeállítják. Figyelembe veszik a többi között a kiemelkedő tudományos és kutatási teljesítményt nyújtó oktatók számát, az elnyert Nobel-díjakat, a megjelent tudományos publikációkat a természet- és társadalomtudomány területén, valamint a cikkek idézettségét.

Ezúttal a 401-500 közötti helyre rangsorolták a Szegedi Tudományegyetemet. Az élen a Harvard University végzett, mögötte a Stanford University, a University of California, Berkeley, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a University of Cambridge található. Az első tízben két brit egyetem mellett nyolc amerikai végzett.

Van másik rangsor is, melyet a University Ranking by Academic Performance állít össze. Ez alapján hat magyar egyetem került a legjobb nyolcszázba. Ezek a hazai élmezőny ismert intézményei. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem érte el 509, a Semmelweis Egyetem az 532., a Szegedi Tudományegyetem az 559., a Debreceni Egyetem az 564. helyen végzett. 685. lett a rangsorban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem pedig a 794. helyet szerezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik