Belföld

Nem áldozható fel a pénz miatt a gyermekek egészsége

Menza (Menza)
Menza (Menza)

Az ombudsman állami beavatkozást sürget, mert nincs jogi garancia arra, hogy az iskolai büfék egészséges ételeket kínáljanak.

Szabó Máté ezért arra kérte az emberi erőforrások miniszterét, szabályozza a kínálatot, továbbá javasolta, hogy a fiatalok között kezdődjön felvilágosító munka az egészséges táplálkozásról. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményben tudatta, annak ellenére sem biztosítottak az egészséges ételek, hogy az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) már nyolc éve kiadta az erről szóló ajánlását, amely azonban nem kötelező, a büfék üzemeltetői ezért jobbára nem is tartják magukat hozzá.

Az egészséges étkeztetés a gyermekek egészségének egyik feltétele, olyan kiemelkedő érdek, amelynek védelmében az alaptörvény alapján az államnak cselekednie kell. Az állam közreműködése, a szabályok megalkotásán és betartatásán alapuló védelem azért is elengedhetetlen, mert a gyermekek egészségéhez fűződő érdekkel szemben áll az üzemeltetők gazdasági érdeke – emlékeztettek.

E tevékenység gyakorlását – a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való alapjogára tekintettel – nem szabad piaci folyamatok függvényévé tenni, az iskolákban árusított élelmiszerek kínálatában az egészségügyi szempontoknak kell elsőbbséget élvezniük – mutatott rá az ombudsman. Szabó Máté szerint ezért elfogadhatatlan, hogy az OÉTI ajánlásának figyelembevételét semmi sem szabályozza.

Ez ellentétes a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz, valamint az egészséghez való alapjogával, ezért a biztos egyetért az egészségügyért felelős államtitkárral. Szerinte is jogszabályra lenne szükség a táplálkozás-élettani szempontból nem elfogadható élelmiszerek iskolai forgalmazásának megszüntetésére, az iskolákban nem árusítható élelmiszerek körének meghatározására.

Az ombudsman szerint az is gond lehet, hogy az iskolák közelében üzemelő boltokban beszerezhetők azok az áruk, amelyeket az iskolákban egészségi okból nem árulhatnak. A biztos megfontolandónak ítéli, hogy az iskolai büfékre alkalmazott elvárásokkal összhangban szabályozzák a nevelési-oktatási intézmények meghatározott közelségében működő élelmiszerboltok kínálatát is.

A biztos szerint a miniszternek mindezek szellemében kell kezdeményeznie a gyermekek egészséges étkezésével összhangban álló szabályozást, valamint a közmédia lehetőségeit kihasználva segítenie a gyermekek egészséges táplálkozására vonatkozó ismeretek terjesztését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik