Belföld

Elrajtolt a közétkeztetési reform

Menza (menza)
Menza (menza)

Átvizsgálják a budapesti menzákat, a fejpénzt pedig megduplázzák.

Mint a minap megírtuk, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2010-es felmérése „katasztrofálisnak” minősítette az óvodák és az iskolák közétkeztetését. Kiderült, hogy a rendszer harminc éve beidegződött menüsorok alapján működik. Az ÁNTSZ közleménye szerint is Magyarországnak a táplálkozással összefüggő egészségügyi mutatói a legrosszabbak közé tartoznak az Európai Unióban.

Hogy ez megváltozzon, most a fővárosi kormányhivatal – Békés megyei mintára – elindította a közétkeztetés megújítását szolgáló Mintamenza Programot. Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott azt mondta, a kormány felelősségének tekinti, hogy a gyermekek egészségesebb és korszerűbb étkeztetést kapjanak a fővárosban és a megyében is.

Ennek alapján a következő hetekben a konyhák tájékoztatást kapnak a program részleteiről. Pesti Imre közölte, eddig a fővárosból 540 közétkeztetéssel foglalkozó cég jelezte, hogy csatlakozna a reformhoz. A népegészségügyi szakemberek ellátogatnak az intézményekbe, ahol végignézik és megkóstolják a menüsort.

A magasabb elvárásokhoz több pénz is jár. Az eddigi közétkeztetési normatívát közel ötven százalékkal megemelik: a tavalyi 68 ezer forint helyett idén egy gyerek után egy évre 102 ezer forint támogatás jár a vállalkozóknak.

Azok, akik úgy döntenek, nem kérnek a segítségből, nem járnak jól. Szerződésbontásra a kormány nem jogosult a vállalkozók és az iskola között, azonban ajánlásokat megfogalmazhatnak. Ennek értelmében rossz „bizonyítvány” jár annak, aki nem változtat.

Prohászka Béla, a Mintamenza Program vezetője a megfelelő alapanyagok használatát emelte ki. „Azt szeretnénk elérni, hogy a konyhák változtassanak a berögzült szokásokon, használjanak minél több, évszaknak megfelelő zöldséget, gyümölcsöt. Legyen változatos a menüsor, és ne a gyerekek számára ismeretlen nevek – mint például ‘jóasszony módra’ – mögé bújtassák az ételeket. Fontos, hogy az interneten is elérhető legyen majd a menü, hogy ezzel a szülők nyomon követhessék, mit eszik a gyerek” – fejtette ki a programvezető.

Az ígéret szerint a szülőknek nem kerül többe az étkeztetés.

Amikor nem a minőség a kérdés
Becslések szerint mintegy százezren szó szerint éheznek az országban. Ők azok, akiknek nem az a kérdés, hogy túl sós, cukros, zsíros az étel, ők egyszerűen nem jutnak elég ennivalóhoz. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke szerint az úgynevezett minőségi éhezés, azaz amikor egy ember nem jut elegendő húshoz, húskészítményhez vagy az ezeket helyettesítő fehérjékhez, már 1-2 millió embert is érinthet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik