Orchidea a Szegedi Vadasparkban (Orchidea a Szegedi Vadasparkban)
Belföld

Védett orchidea nyílik a Szegedi Vadasparkban

24.hu
24.hu

2013. 05. 17. 12:40

A különleges állatfajok mellett ritka növényeket is megfigyelhetnek a Szegedi Vadasparkban sétáló látogatók május első heteiben.

A Szegedi Vadaspark nemcsak területének nagysága miatt szerencsés adottságú, hanem azért is, mert az elegyes erdőben számos vadon élő állatfaj lel otthonra. Így aztán séta közben a kifutókban lévő állatok mellett hallhatjuk erdei énekesmadaraink tavaszi trilláit, egerészölyvek vijjogását, de megpillanthatjuk a más madarak hangját is kitűnően utánzó szajkókat, és felfedezhetjük számos kisemlős és ízeltlábú nyomait is.

A fák, bokrok alatt lévő talaj azonban különleges növények számára is kedvező feltételeket nyújt. Néhány évvel ezelőtt karcsú, fehér virágokkal pompázó lágyszárú növényeket fedeztek föl a park egyes területein: a hazai orchideafélék egyik fajának egyedeit, a fehér madársisakokat.

A Kárpát-medencében őshonos orchideák a hatalmas, lenyűgöző virágú, gyakran fán élő trópusi fajokkal szemben kivétel nélkül talajlakók. A fehér madársisak 30-60 centiméter magas, május, júniusban nyíló virágai 1,5-2 centiméteresek, fehérek vagy sárgásfehérek. Nem tartozik a legritkább hazai orchideafajok közé, de védett, mint ahogyan az összes többi is. Ráadásul előfordul, hogy bizonyos esztendőkben vagy akár több éven keresztül nem jelenik meg.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.