Belföld

Védett orchidea nyílik a Szegedi Vadasparkban

Orchidea a Szegedi Vadasparkban (Orchidea a Szegedi Vadasparkban)
Orchidea a Szegedi Vadasparkban (Orchidea a Szegedi Vadasparkban)

A különleges állatfajok mellett ritka növényeket is megfigyelhetnek a Szegedi Vadasparkban sétáló látogatók május első heteiben.

A Szegedi Vadaspark nemcsak területének nagysága miatt szerencsés adottságú, hanem azért is, mert az elegyes erdőben számos vadon élő állatfaj lel otthonra. Így aztán séta közben a kifutókban lévő állatok mellett hallhatjuk erdei énekesmadaraink tavaszi trilláit, egerészölyvek vijjogását, de megpillanthatjuk a más madarak hangját is kitűnően utánzó szajkókat, és felfedezhetjük számos kisemlős és ízeltlábú nyomait is.

A fák, bokrok alatt lévő talaj azonban különleges növények számára is kedvező feltételeket nyújt. Néhány évvel ezelőtt karcsú, fehér virágokkal pompázó lágyszárú növényeket fedeztek föl a park egyes területein: a hazai orchideafélék egyik fajának egyedeit, a fehér madársisakokat.

A Kárpát-medencében őshonos orchideák a hatalmas, lenyűgöző virágú, gyakran fán élő trópusi fajokkal szemben kivétel nélkül talajlakók. A fehér madársisak 30-60 centiméter magas, május, júniusban nyíló virágai 1,5-2 centiméteresek, fehérek vagy sárgásfehérek. Nem tartozik a legritkább hazai orchideafajok közé, de védett, mint ahogyan az összes többi is. Ráadásul előfordul, hogy bizonyos esztendőkben vagy akár több éven keresztül nem jelenik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik