Belföld

„Nem sül le a képéről a bőr” – Min akadt ki Kövér László?

Átfutottuk a ciklus interpellációit, felszólalásait, és arra jutottunk, hogy Szanyi Tibor letiltott szövege stílusában és szóhasználatában sem számít egyedinek. A házelnök nem ad bővebb magyarázatot az elhallgattatásra.

Hétfőn Szanyi Tibor MSZP-s képviselő a trafikpályázatok kapcsán azt akarta kérdezni Németh Lászlóné fejlesztési minisztertől, hogy “nem sül-e le a képéről a bőr, illetve, hogyha mégis, akkor tervezik-e a hatalomból való távozást és az illő elbujdoklást, avagy immár teljesen arcbőr nélkül, tehát – a Fidesz szóhasználatával élve – pofátlanul akarják-e folytatni az ország fosztogatását”. Szanyi az interpellációját nem mondhatta el, mivel a házelnök ezt megtiltotta. Kövér László az indoklás szerint azért tett így, mert véleménye szerint Szanyi kijelentései sértették volna az Országgyűlés tekintélyét, és fegyelmi intézkedésekre is okot adhattak volna. Szanyi interpellációjának teljes szövegét ezen a linken olvashatják el.

Szanyi a letiltást példátlannak és elfogadhatatlannak nevezte, szerinte ugyanis egyetlen olyan kifejezés sem szerepelt interpellációjának szövegében, amelyet kormánypárti politikus ne használt volna már az ülésteremben. Közben Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője is megszólalt. Közölte, hogy az interpelláció szövegében olyan alpári fordulatok voltak, amelyek nem méltóak az Országgyűléshez.

Szanyi a következő fordulatokkal élt: csókosok-haverok, maffia-kormány, disznóság, nem sül le a bőr a képéről. Mivel ezek a szavak mind-mind ismerősek voltak a parlamenti közvetítésekből, így megnéztük, hogy csak a memóriánk viccel-e velünk, vagy ezek tényleg nem egyszer használatos kifejezések az Országházban. Az eredmény vegyes. A négyből egy olyan „szanyis” szófordulat volt, amire egyetlen kereső sem dobott ki semmit, ez pedig a nem sül le a bőr a képéről, bár Deutsch Tamás ezt is használta már a Twitteren, de az nem a Parlament, ugye. A többi kifejezésre viszont bőven akad példa. Fideszesektől idézünk a teljesség igénye nélkül.

Csókosok, haverok

Babák Mihály, Fidesz, 2010, kétperces felszólalás

„Hogy fenntartható a hiány? Tisztelt Képviselőtársam! Hogy fenntarható? Nézze, abba, amit önök megszorításként tettek az IMF-hitel fejében, abba lassan belepusztul az ország. Ezt önök generálták. Eladósították az országot, megduplázták az adósságot. Hogy mit standoltak el? Hölgyek, Urak! Ne kezdjük a nyugdíjvitát! Önök privatizálták annak idején, nyilvánvalóan, hogy IMF-ajánlásra, 1997-ben privatizálták az állami nyugdíjat, ezáltal csókosok és különböző körök nagyon jól megéltek. Ugyanakkor semmi biztosíték nincs arra, hogy valaha is valaki kap ezekből a magánnyugdíjpénztárakból pénzt.”

Maffia

Kocsis Máté, Fidesz, 2013, napirend előtti felszólalás, címe: Maffiabaloldal

„Múlt héten az elmúlt húsz év legsúlyosabb politikai botrányára derült fény. Nem csoda, hogy a baloldali kormányok titkolták, ameddig csak lehet. Nem történt ugyanis más a rendelkezésre álló és a múlt héten napvilágot látott dokumentumok tanúbizonysága szerint, mint hogy a baloldal lepaktált az alvilággal. Kiderült, hogy szervezett bűnözésből származó pénzek mentek a baloldalhoz, a baloldal politikusaihoz. Kikhez? Miért nem indult vizsgálat ebben az ügyben? Az is kiderült, hogy ügyészekre, bírákra és közéleti szereplőkre gyűjtöttek, és ha netán nem volt, akkor gyártottak volna lejárató szándékkal adatokat.”

Disznóság

Szakács Imre, Fidesz, 2013, felszólalás

„Ezzel kontaktusban szerintem érdemes leszögezni itt a parlamentben is, hogy Magyarország Alaptörvényének a megalkotása mind a magyar jogszabályoknak, mind a magyar alkotmányos hagyományoknak és íratlan szabályoknak megfelelt, de ezen túlmenően megfelelt az európai uniós tagságunkból adódóan azoknak az európai uniós szabályoknak, elvárásoknak és követelményeknek is, amelyek vonatkoznak ránk. Ezt azért érdemes hangsúlyozni, mert akik nem szakemberként, hanem csak a parlamenti politikusi vitákat hallgatták, az a képzetük keletkezhetett, hogy itt valami bődületes csalafintaság, disznóság, olyan dolog történt Magyarországon, ami miatt az Európai Unióban elítélik Magyarországot.”

Kövér László nem magyarázkodik

Mindezek fényében különösen érdekelt minket, hogy Kövér László mi alapján döntött úgy, hogy Szanyi interpellációja nem hangozhat el az ülésteremben. Az Országgyűlés sajtószolgálatától azt kérdeztük: egészen pontosan mi volt a probléma, melyik szóval, kifejezéssel, mondattal volt gondja Kövér Lászlónak, főleg annak fényében, hogy többségük már elhangzott korábban. Megkérdeztük azt is, hogy milyen szempontok alapján válogat a házelnök, innentől minden képviselő, aki a trafikmutyiról érdeklődik, számíthat-e ilyen letiltásra.

Az Országgyűlés sajtószolgálata konkrét választ nem adott, helyette azt írta:

„Az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság állásfoglalása feljogosítja a Házelnököt, hogy visszautasítsa a tárgyalásra és határozathozatalra alkalmatlan indítványt, interpellációt. A nyilvánvalóan komolytalan és sértő tartalmú indítvány megtárgyalása összeegyeztethetetlen az Országgyűlés tekintélyével. Az ilyen indítvány visszautasítása a Házelnöknek az Ogy. tv. 2. § (1) bekezdésében foglalt feladatából következő joga és kötelessége. Az Országgyűlés elnöke, mind Szanyi Tibor MSZP képviselő – időközben sajtótájékoztatón ismertetett –, mind Lenhardt Balázs független képviselő interpellációjánál élt ezen jogával.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik