Belföld

Hoffmannak sikerült: jöhetnek a brazil diákok

egyetemista(960x640)(2).jpg (egyetem, egyetemista, )
egyetemista(960x640)(2).jpg (egyetem, egyetemista, )

450 brazil hallgató tanulhat szeptembertől Magyarországon. Minden költséget a dél-amerikai ország áll.

A brazil állam százezer természettudományi, mérnöki, egészségügyi és informatikusképzésen tanuló diákot küld szét évről évre a világba, hogy egy évig valamelyik külföldi egyetemen gyarapítsák tudásukat. Idén először – a közép- európai térségből elsőként – Magyarország is célországa lesz a dél-amerikai ország Tudomány Határok Nélkül elnevezésű ösztöndíjprogramjának.

A Brazíliában tavaly novemberben meghirdetett magyar pályázat eredményeként 450 brazil egyetemi hallgató érkezik a tanév kezdetén 19 magyar egyetemre.

Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke elmondta: a felsőoktatási intézmény által kínált programokra 627 brazil hallgató jelentkezett. Közülük választották ki a főleg alapképzésben részt vevő 450 diákot, akiknek a 68 százaléka azzal indokolta döntését, hogy a magyar felsőoktatásról kedvező információkat talált az interneten, 50 százaléka pedig az ország helyzetével, földrajzi elhelyezkedésével magyarázta választását.

Az első 260, nyári intenzív nyelvi előkészítőn is részt vevő hallgató július 1-jéig érkezik Magyarországra, míg a második, csaknem 200 tagú csoport a tanév kezdetén, szeptemberben várható. A legtöbb hallgató a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre, a Debreceni Egyetemre és az Eötvös Loránd Tudományegyetemre érkezik majd. A hallgatók teljes képzési költségét és kiadásait a brazil kormány fedezi.


A kép illusztráció!
Fotó: AFP / Odd Andersen

A programnak köszönhetően a 2013/2014-es tanévben a brazil hallgatók várhatóan a hetedik legnagyobb létszámú külföldi diákcsoportot alkotják Magyarországon. Amikor Nagy-Britannia a programba belépett, az első évben 600 hallgatót fogadott.

Klinghammer István felsőoktatási államtitkár kiemelte: reméli, a hallgatók jó hírét viszik majd Magyarországnak, és vonzó lesz az ország a dél-amerikai államok diákjainak körében. A következő 10-15 évben Magyarország és a világ is olyan lesz, ahogy ezek a fiatalok alakítják – tette hozzá, és azt kérte, a hallgatói önkormányzatok segítsék a diákok beilleszkedését.

Tavaly nyáron Hoffmann Rózsa – még a felsőoktatásért is felelős államtitkárként – a Magyar Rektori Konferencia elnökével, Bódis Józseffel és főtitkárával, Dubéczi Zoltánnal hivatalos tárgyalásokat folytatott Brazíliában, Sao Paulóban és a fővárosban, Brazíliavárosban. E látogatáson készítették elő és írták alá a magyar oktatási rendszernek sok millió dollárt hozó programot.

Az biztos, hogy az átlagos – 400 ezer forintos – önköltséggel számolva a 450 brazil diák 180 millió forinttal gazdagítja a magyar felsőoktatást, s ehhez még hozzájön a kollégiumi díj és az egyéb megélhetési költségekből származó bevétel is.

A program az ország és a felsőoktatási intézmények számára is nagy siker. Kis öröm azután, hogy a magyar diákok idén negatív rekordot döntöttek a jelentkezések számában. A brazil államtól jött „ajándék pénz” nagyságrendjére azonban jellemző, hogy idén a magyar felsőoktatásból annál 600-szor több pénzt (123,5 milliárd forintot) vontak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik