Belföld

Mikor az íz és illat találkozik

Mautner Zsófiával a Chili&Vanília blog szerzőjével és Jókuti András Világevővel beszélgetett Zólyomi Zsolt, az egyetlen magyar parfümőr ízekről, illatokról és ezek harmóniájáról.

Mautner Zsófia gasztroszakértő Zólyomi Zsolt parfümőrrel és a Világevő blog szerzőjével, Jókuti Andrással beszélgetett a parfümök és ízek különös kapcsolatáról. A két területet képviselő felek egyetértettek abban, hogy kölcsönösen hatnak egymásra. Mautner Zsófi a három legdrágább fűszeren keresztül szemléltette ezt.

Először a blogjának is nevet adó vaníliáról beszélt, mely remekül kiemeli például az eredetileg sós levesek, (zöldborsó, édesburgonya, sárgarépa ) édes jellegét. A jó minőségű aroma házi elkészítéséhez ajánlotta, hogy 1 üveg (7,5 dl) jó minőségű vodkába tegyünk 8-10 felhasított vanília rudat. Hagyjuk állni 3 hétig és utána 1 evőkanál a borostyán színűvé vált italból helyettesít majd egy rudat. „Ez utána gyakorlatilag az életünk végéig elég. Ha fogy az alkohol, nyugodtan felönthetjük újra.” Zólyomi Zsolt a fűszer kesernyés ízét emelte ki, melyben az erotika is felfedezhető. Megállapította, hogy mind az ételekkel, mind az illatokkal érzelmeket lehet kifejezni.

A világ legdrágább fűszeréből Mautner Zsófia kis üvegben pár szemet is hozott az egész előadóteremnyi hallgatóságnak, így mindenki óvatos mozdulatokkal megszagolhatta a sáfrány illatát. Az akár 3-4 euróba is kerülő 1 grammnyi mennyiségű fűszerhez 150, 1kg-hoz 150000 virág bibéjére van szükség. Ezt egy gyakorlott termelő minimum 12 nap alatt szedi le. Nem véletlen, hogy ilyen magas áron vásárolható meg. Az igazán jó minőségű sáfrány téglavörös színű, mely a multikban kapható utánzatokkal ellentétben, nem csak szép színt, hanem egy markáns, kicsit kesernyés ízt is ad az ételeknek. Főleg az indiai, libanoni konyhában elterjedt, de Jókuti András már találkozott Észak-Afrikában, és a Francia-Alpokban is a virág termesztésével.


A sáfrány virága

A másik drága növény, a gyönyörű alakú csillagánizs. A 8 ágában megbúvó magjait elsősorban a kínai konyha használja. Szójás mártásokhoz, levesekhez keverik, íze hasonlít az alkoholos italok alapanyagául szolgáló ánizshoz, de annál édesebb és erőteljesebb. Gyógyhatással is rendelkezik, a madárinfluenza elleni oltóanyag egyik hozzávalójaként is számon tartják. A járvány kitörésekor óriási mennyiségben vásárolta fel a gyógyszeripar, az egész világon hiány volt belőle. Zólyomi Zsolt is arról számolt be, hogy a parfümgyártásban is divatba jött az ánizs illata. Egy francia gyártó például az ánizs likőr után fejlesztette ki saját termékét, így ma már nem is kell sokat inni belőle, ha alkohol szagúak szeretnénk lenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik