Belföld

Kezdhetünk félni a víztől

Belvíz Nagykanizsán (belvíz, árvíz, )
Belvíz Nagykanizsán (belvíz, árvíz, )

Alig ért véget a hókáosz, kezdhetjük megszokni a rengeteg vizet. Ár- és belvízhelyzet, valamint különböző színű riogatások.

Az újabb esők hatására ismét valamennyi folyó árad a Tiszántúlon. A Tiszán levonuló árhullám jelenleg 716 centiméteres vízállással Szolnoknál tetőzött, a lehullott eső nyomán pedig a Felső-Tiszán újabb vízszintemelkedések alakultak ki.

Árad a Zagyva és a Tarna, itt újabb árhullám indult el. A Körösök vízrendszerének romániai vízgyűjtő területein is áradnak a folyók, így a Hármas-Körösön is lassú vízszintemelkedés figyelhető meg.

Az Alsó-Tisza továbbra is lassan árad, a tetőzések a hét végén várhatók, és nagyon lassú apadás valószínű. Vasárnap reggel nyolc órakor lezárják a szegedi Huszár Mátyás rakpartot.

Tolna megyében több településen védekeznek a hóolvadás és az eső miatt megáradt vízfolyások mentén. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján arról számolt be, hogy szombatra jelentősen emelkedett a Kapos, a Baranya-csatorna, a Völgységi-patak és a Hábi-patak vízszintje.

A Baranya megyei Szigetváron az Almás-patak áradása miatt 12 ezer homokzsákot helyeztek készenlétbe, és nyúlgátat emeltek az egyik áruház közelében. A víz Basalon is veszélyeztet lakóépületeket, Kisvaszaron 150 homokzsák szolgálja egy családi ház védelmét, Királyegyházán pedig folytatni kell a szivattyúzási munkálatokat.

Emellett hatalmas területeket öntött el a belvíz az ország különböző részein. A Berettyó vidékén egy nap alatt 3200 hektárral nőtt a belvízi elöntés nagysága.

Nyolc megyére az esőzések, ötre pedig a heves zivatarok miatt adtak ki figyelmeztetést. A részletekről, valamint a következő napok várható időjárásáról itt olvashat.Türelmetlenebb olvasóink kedvéért összefoglaljuk a lényeget: elő az esőkabátokkal és az esernyőkkel, és irány a mozi!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik