Belföld

Áder is megszólalt alkotmányügyben

Egy későbbi időpontban fejti ki álláspontját az alaptörvény-módosításról és az azzal foglalkozó Sólyom László-írásról a köztársasági elnök.

„Nem innen, Berlinből, hanem majd Magyarországon fogom elmondani az álláspontomat” – mondta Áder János a német szövetségi elnökkel folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatóján az MTI kérdésre.

Az alaptörvény-módosítás hétfőre tervezett zárószavazásával összefüggésben hangsúlyozta, „világos szabályok és határidők” határozzák meg, hogy az Országgyűlés döntése után mit kell tennie a házelnöknek és a köztársasági elnöknek.

Mindenki „biztos lehet abban, hogy meg fogja tudni, mit gondolok a cikkről, a cikkben megfogalmazott kérdésekről és az alkotmányos helyzetről” – jelentette ki Áder János Sólyom László volt köztársasági elnök írására utalva.

Korábban Sólyom László nagyon komoly bírálatot fogalmazott meg az alkotmány módosítása miatt. Azt írta, hogy Áder János olyan döntés előtt áll, amelyben értelmeznie kell hivatalát és hivatását: az államszervezet demokratikus működése feletti őrködést. „Mielőtt a kapu bezárulna, és gyakorlatilag visszavonhatatlanul rögzülne az eredeti Alaptörvénynek ellentmondó állapot, egy lehetőség maradt: a köztársasági elnök vétója” – írta a volt államfő.

Gulyás Gergely, a Fidesz szakpolitikusa ugyanakkor azt állította: az államfőnek az elfogadott alkotmánymódosítást alá kell írnia. Erről különösebb vitát nyitni nem lehet, „de természetesen a köztársasági elnök úr a saját hatáskörét tudja értelmezni, tehát nem szorul a mi segítségünkre”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik