Belföld

Tíz nap múlva tanársztrájk

Mendrey László (mendrey lászló)
Mendrey László (mendrey lászló)

A PDSZ elnöke bejelentette, hogy a március 18-ai héten kezdődik a sztrájk a magyar közoktatásban. Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár szerint felesleges és értelmetlen a demonstráció.

Ezt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke jelentette be, a kezdőnapot azonban nem jelölte meg. Mendrey László kiemelte: mintegy tíz nap múlva gördülő sztrájkot tartanak. Ez azt jelenti, hogy országszerte különböző helyeken kezdik meg a munkabeszüntetést, amelyhez csatlakozhatnak újabb és újabb iskolák.

Más, nem pedagógusi szakszervezetek is jelezték csatlakozásukat, ám azt az elnök az MTI kérdésére sem közölte, hogy melyek, illetve azt sem, hogy pontosan melyik oktatási intézményekben kezdődik a sztrájk. Arról azonban beszélt, hogy ahol sztrájkot kezdenek, ott mindenhol három nappal annak kezdete előtt értesítik a tankerületi igazgatókat, valamint “a szülők sem maradnak információ nélkül”, a gyerekek pedig “nem maradnak ellátatlanul”.

Sem a gyerekeknek, sem a pedagógusoknak, sem az országnak nem érdeke egy pedagógussztrájk – közölte előzőleg a köznevelési államtitkár. Hoffmann Rózsa egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva közölte: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a törvény adta lehetőségeivel él, amikor sztrájkot hirdet. Ugyanakkor hozzátette: a törvény értelmében a sztrájk idejére nem jár bér az abban részt vevő pedagógusoknak. Ezt az iskolák vezetőinek és a tankerületi igazgatóknak nyilván kell tartaniuk.

Hoffmann: felesleges és értelmetlen a sztrájk

Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár szerint felesleges és értelmetlen “az iskolai munkát megzavaró” pedagógussztrájk. Szerinte az érdekvédelmi tömörülés nem “szakszervezethez méltón” viselkedik, hanem ellenzéki pártként, amikor kormánylemondást követel, ha nem teljesítik követeléseiket.

A köznevelési államtitkár péntek esti sajtótájékoztatóján nem vonta kétségbe a PDSZ sztrájkjogát, ugyanakkor arra számít, hogy a sztrájknak “nem lesz nagy foganatja a pedagógustársadalomban”.

Cáfolta a PDSZ által hangoztatottakat, miszerint a pedagógusoknak 32 órát az iskolában kellene tartózkodniuk, ugyanis a törvény csak arról szól, hogy ezt az időtartamot pedagógiai munkával kell eltölteniük, ami lehet akár színházlátogatás vagy kirándulás is. Mint mondta, az azonban joggal várható el, hogy a munka törvénykönyvében rögzített kötelező heti 40 órás munkaidő 80 százalékát pedagógiai munkával töltsék a tanárok.

Hoffmann Rózsa valótlannak nevezte a PDSZ azon állítását, miszerint “minden lehetőséget megragadtak, hogy egyezségre jussanak” a kormányzattal. Ezzel szemben a valóság az, hogy a PDSZ elnöke szót sem kért a sztrájkbizottság és a kormányzat közötti utolsó tárgyaláson, amely több más pedagógus-szakszervezet bevonásával zajlott, és január 22-én megállapodáshoz vezetett, noha a PDSZ ezt nem írta alá – tette hozzá.

Elmondta, hogy a törvény értelmében a sztrájk idejére nem jár bér az abban részt vevő pedagógusoknak, ezért az iskolák vezetőinek és a tankerületi igazgatóknak nyilván kell tartaniuk, hogy kik vesznek részt a sztrájkban, hogy azután a munkát nem végző pedagógusok fizetéséből le tudják vonni a meg nem tartott órák munkabérét.

Kérdésre elmondta: ha volna is a kormányzatban hajlandóság, hogy “egy ilyen ultimátumnak engedelmeskedjünk, ami természetesen nem járható út részünkre”, akkor a többi szakszervezettel kötött megállapodást rúgnák fel. Kitért arra: a jelenlegi kormányzat mintegy 80 köznevelési jogszabályt alkotott “a generális változásért”.

Véleménye szerint előállhat az a helyzet, hogy szeptember 1-jén még nem lesz meg a fedezete a béremelésnek, akkor viszont a jelenlegi finanszírozás folytatódik, és a túlórákat is kifizetik, tehát nem járnak rosszabbul a tanárok az eddigieknél. Mindemellett a kormányzat célja, hogy lényegesen jobb anyagi körülmények között legyenek a pedagógusok, a végső cél pedig az, hogy a gyermekek magasabb szintű oktatását a napi anyagi gondoktól mentes pedagógusok végezzék – tette hozzá.

Klik: nem tárgyaltak a még elégséges szolgáltatásokról a PDSZ-szel

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) tájékoztatása szerint nem tárgyaltak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) a még elégséges szolgáltatásról és annak mértékéről, és nem is született erről semmilyen megállapodás. A Klik pénteken közleményében azt írta: a sztrájkban részt vevők személy- és vagyonvédelmének tárgyában kereste meg őket egyeztetés céljából a PDSZ.

A központ kiemelte: ez a kezdeményezés nem szólt a még elégséges szolgáltatásról és a mértékéről.

Mint írták, a Klik a sztrájktörvény rendelkezéseinek eleget téve március 4-én fogadta a PDSZ képviselőit, és akkor az említett témában egyeztettek. Ennek eredményeként a PDSZ vállalta, hogy a munkabeszüntetés idejére biztosítja a sztrájkban részt vevő foglalkoztatottak személyi biztonságát, továbbá gondoskodik a sztrájk ideje alatt az intézmények vagyonának védelméről, miközben a Klik gondoskodik a tanulók személyvédelméről – olvasható a központ közleményében.

Tekintettel arra, hogy a PDSZ által szervezett munkabeszüntetést “gördülő sztrájkként” hirdetik meg, a Klik az egyeztetés során azt vállalta, hogy megvizsgálja annak lehetőségét, miként lehetne biztosítaniuk a tanulók felügyeletét, és ehhez a március 8-án írt levelében az esetleges sztrájkhelyszínekről előzetes tájékoztatást kért. A még elégséges szolgáltatásról és annak mértékéről nem tárgyaltak a felek, így erről nem is született semmilyen megállapodás – tudatták.

A PSZ nem sztrájkol

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a kormánnyal kötött megállapodás tételesen foglalkozik a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének követeléseivel, és a szakszervezetek közreműködésével készült munkaanyag már a szaktárca asztalán van. Galló Istvánné, a PSZ elnöke pénteken elmondta: a kormány betartja a megállapodásban foglalt ígéreteit, így ők nem vesznek részt a sztrájkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik