Belföld

Hoffmann: nem kapnak bért a sztrájkoló tanárok

hoffmann-rozsa(2)(210x140)(1).jpg (hoffmann rózsa, )
hoffmann-rozsa(2)(210x140)(1).jpg (hoffmann rózsa, )

Sem a gyerekeknek, sem a pedagógusoknak, sem az országnak nem érdeke egy pedagógussztrájk – közölte a köznevelési államtitkár.

Hoffmann Rózsa egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva közölte: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a törvény adta lehetőségeivel él, amikor sztrájkot hirdet. Ugyanakkor hozzátette: a törvény értelmében a sztrájk idejére nem jár bér az abban részt vevő pedagógusoknak. Ezt az iskolák vezetőinek és a tankerületi igazgatóknak nyilván kell tartaniuk.

Az államtitkár arra a kérdésre, hogy a kieső pedagógusokat hogyan pótolják, azt válaszolta: az iskolák vezetőinek és a tankerületi igazgatóknak kötelességük gondoskodniuk arról, hogy azoknak a gyerekeknek a jogai se sérüljenek, akik tanulni akarnak, “márpedig a gyerekek tanulni akarnak”. Iskolán belül kell gondoskodni arról, hogy megszervezzék az oktatást.

A szaktárca öt pedagógus-szakszervezettel tárgyalásban volt, illetve továbbra is tárgyalásban van. Mendrey László, a PDSZ elnöke pénteken jelenti be, hogy a szakszervezet által korábban március 15. utánra jelzett úgynevezett gördülő sztrájkot milyen keretek között tervezik megtartani.

A PDSZ együttműködik a vegyipari és a tömegközlekedési dolgozókkal

Együttműködési megállapodást írt alá a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Budapesti Választmánya a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ). Az egyezség egyebek között azt tartalmazza, hogy a két szakszervezet segíti a PDSZ Budapesti Választmánya által meghirdetett rendezvényeket, akciókat, demonstrációkat.

Székely Tamás, a VDSZ, Gulyás Attila, a VTDSZSZ elnöke, valamint Benedek Iván, a PDSZ Budapesti Választmányának vezetője is kiemelte: az együttműködési megállapodások azt mutatják, hogy a közös érdekek, ügyek és a szolidaritás mentén a különböző konföderációk, különböző területeken működő szakszervezetek is össze tudnak fogni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik