Belföld

MSZP: a Fidesz lépjen fel az üzemanyagárak csökkentéséért!

benzinkut(960x640)(1).jpg (benzin, )
benzinkut(960x640)(1).jpg (benzin, )

Az MSZP arra szólítja fel a Fideszt, elsősorban Németh Szilárdot, a rezsicsökkentést ellenőrző fideszes munkacsoport vezetőjét, hogy lépjen fel az üzemanyagárak csökkentése érdekében.

Az MSZP szóvivője az MTI-nek ezt úgy indokolta, hogy a Fidesz politikusai ellenzékből azért bírálták a baloldali kormányokat, mert az üzemanyagok ára meghaladta a 300 forintot. Most azonban, hogy a 95-ös benzin nagykereskedelmi ára eléri 440 forintot, nem tesznek semmit.

Török Zsolt szerint ha a Fidesz komolyan gondolta ellenzékből megfogalmazott nyilatkozatait – hogy az üzemanyagok nem a világpiaci ár emelkedése miatt, hanem a kormány hibájából, illetve a forintárfolyam gyengülése miatt drágultak –, akkor tegyen lépéseket az üzemanyagár-csökkentés érdekében. „Minden hatalmuk megvan ehhez: kétharmados többségük van a parlamentben, minden pozíciót elfoglaltak” – jegyezte meg.

A korábbi fideszes kritikákból kiindulva ma – az inflációval is számolva – nagyjából a 380 forintos ár lenne elfogadható, ez pedig jelentősen csökkentené a munkába járás költségeit – tette hozzá.

Előzőleg a független Oláh Lajos arról kérdezte Orbán Viktort, hogy a kormány fel akar-e lépni azért, hogy csökkenjen az üzemanyagok ára. A független képviselőnek a miniszterelnök helyett a jelenlegi gazdasági miniszter válaszolt.

Matolcsy szerint a kormány minden olyan eseményért, tevékenységért felelősnek érzi magát, amelyre lehetősége van befolyást gyakorolni, de az üzemanyagok ára „csak nagyon marginálisan tartozik ebbe a kategóriába”. A kabinetnek nincs eszköze arra, hogy befolyásolja a az üzemanyagok nemzetközi jegyzésárait, a devizaárfolyamok változásait.

A jövedéki adó az egyetlen olyan elem, amelyre hatása lehet a kormánynak, ennek minimumszintjét azonban az unió határozza meg, tehát ezen tényező kapcsán sincs a kormánynak számottevő mozgástere az üzemanyagok árának befolyásolására.

A kormány a költségvetési hiány GDP-hez mért 3% alatt tartásával, továbbá az államadósság csökkentésével képes hozzájárulni az erősödő forintárfolyamhoz, amely közvetve elvezethet az üzemanyagárak forintban kifejezett összegének csökkenéséhez – jelezte Matolcsy György.

A legnagyobb üzemanyag-forgalmazó vállalatban, azaz a Molban lévő állami részesedésre vonatkozó kérdésére válaszolva Matolcsy arra hívta fel az ellenzéki képviselő figyelmét, hogy az üzemanyagok árának változása üzletpolitikai kérdés, és nem pedig tulajdonosi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik