Belföld

Matolcsy az üzemanyagárról

matolcsy györgy (matolcsy györgy, )
matolcsy györgy (matolcsy györgy, )

A miniszter szerint „az üzemanyagok árának változása üzletpolitikai kérdés és nem pedig tulajdonosi.”

Oláh Lajos arról kérdezte Orbán Viktort, hogy a kormány fel akar-e lépni azért, hogy csökkenjen az üzemanyagok ára. A független képviselőnek a miniszterelnök helyett a jelenlegi gazdasági miniszter válaszolt.

Matolcsy szerint a kormány minden olyan eseményért, tevékenységért felelősnek érzi magát, amelyre lehetősége van befolyást gyakorolni, de az üzemanyagok ára „csak nagyon marginálisan tartozik ebbe a kategóriába”. A kabinetnek nincs eszköze arra, hogy befolyásolja a az üzemanyagok nemzetközi jegyzésárait, a devizaárfolyamok változásait.

A jövedéki adó az egyetlen olyan elem, amelyre hatása lehet a kormánynak, ennek „minimumszintjét azonban az Unió határozza meg, tehát ezen tényező kapcsán sincs a kormánynak számottevő mozgástere az üzemanyagok árának befolyásolására.

A kormány a költségvetési hiány GDP-hez mért 3 % alatt tartásával, továbbá az államadósság csökkentésével képes hozzájárulni az erősödő forintárfolyamhoz, amely közvetve elvezethet az üzemanyagárak forintban kifejezett összegének csökkenéséhez.

A legnagyobb üzemanyag-forgalmazó vállalatban, azaz a Mol-ban lévő állami részesedésre vonatkozó kérdésére válaszolva Matolcsy arra hívta fel az ellenzéki képviselő figyelmét, hogy az üzemanyagok árának változása üzletpolitikai kérdés és nem pedig tulajdonosi – emlékeztetett Matolcsy György.

A benzin átlagára egyébként a régióban immár csak Szlovákiában drágább pár forinttal, mint nálunk. Gázolajban azonban “verhetetlenek” vagyunk – írja az mfor.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik