Belföld

Csak külföldi munkáért költözünk

A hazai állásokért nem vállaljuk a lakóhely-változtatást.

A Jobinfo.hu állásszemléző oldal 2012-es adatai szerint a legjobb helyzetben 2012-ben is a műszaki értelmiségi álláskeresők voltak, míg a legtöbb lehetőség Pest és Győr-Moson-Sopron megyékben várta az új állásra vadászókat.

Korlátlan lehetőség a műszaki értelmiségnek

A Jobinfo.hu friss elemzése szerint tavaly a fizikai és szakmunka, a mérnöki, informatikai, értékesítési, valamint adminisztrációs és ügyfélszolgálati területen volt a legnagyobb esély elhelyezkedni, a legnagyobb hiány továbbra is a mérnöki és informatikai területen tapasztalható.

Az elmúlt évek adatai alapján úgy tűnik, az álláspiac szinte korlátlan számú műszaki értelmiségit lenne képes befogadni. Ez a tendencia a 2012-ben bejelentett új, a mérnököknek, illetve informatikusoknak kedvező felsőoktatási keretszámok hatására legjobb esetben is csak 4-6 év múlva változhat meg, amikor már a piacon is érzékelhetővé válik a keretszámok mögötti szándék megtestesülése – mondta Kristók Balázs, a Jobinfo.hu vezetője.

Itthon vagy külföldön

A Jobinfo.hu oldalán tavaly megduplázódtak a külföldi munkaajánlatok és megháromszorozódott az érdeklődés – igaz, csak az év első felében, év végére visszaesett a tavalyelőtti szintre. Elsősorban a régóta munka nélkül élők és a pályakezdők vállalják a külföldi munkát.

A munkalehetőségek felét tavaly is Pest megyében és Budapesten hirdették. A megyei lista így folytatódik: Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, illetve Fejér megye.  A legkevesebb állást pedig Békés, Nógrád és Tolna megyében kínálták 2012-ben.

Kristók Balázs az adatokat elemezve arra jutott, hogy a hazai munkaerőpiac továbbra sem mobil, legalábbis akkor, ha az új pozíció betöltéséhez belföldön kell lakhelyet váltani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik