Belföld

Komoly bajban a pécsi egyetem

hallgatói tiltakozás (hallgatói tüntetés, )
hallgatói tiltakozás (hallgatói tüntetés, )

Hárommilliárddal kevesebb pénz kap a pécsi egyetem.

Nagyon nehéz év vár a Pécsi Tudományegyetemre (PTE), ugyanis a jelenlegi információk szerint a tavalyinál jóval kevesebb központi forrásból gazdálkodhat a tíz kart működtető, hatvanmilliárdos költségvetéssel működő intézmény – írja a pecsma.hu. Krutki Józsefné gazdasági főigazgató a lapnak elmondta, egyelőre annyi biztos, hogy az idei év eredeti előirányzata mintegy hárommilliárd forinttal kevesebb, mint 2012-ben.  Az egyetem ezért a saját tervezett és lehetséges bevételeit kívánja növelni.

A gazdasági vezető elmondta, az elvonások egyértelműen az oktatási területet sújtják, de nem hagyhatják figyelmen kívül azt a tényt sem, hogy az egészségügy alulfinanszírozottsága miatt folyamatosan keletkezik és halmozódik az adósságállomány.

A stabil működőképesség megőrzése mellett célunk, hogy az eddiginél is intenzívebb pályázati hajlandóságot mutassunk. Ezeket szem előtt tartva készítjük jelenleg az idei év gazdasági tervét; egy vállalható és következetesen végigvihető tervet teszünk le az asztalra – mondta a főigazgató, aki szerint mindez főleg azért komoly munka, mert egyelőre nem ismerik az állami finanszírozás módszertanát.

Az egyetem 2016-ig megszerezte a kutatóegyetemi minősítést. A cím elnyerése közvetlenül mintegy 670 millió forintos állami célzott támogatást hoz magával, ami ugyanakkor csak és kizárólag kutatási célokra fordítható. Ezzel együtt a cím miatt újabb hazai és nemzetközi pályázati lehetőségek nyílnak meg, s ezzel élni is fognak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik