Belföld

Együtt 2014: Orbán a nemzeti érdekkel sötétít

A választói mozgalom szerint százmilliárd forinttal többet fizet az ország a gázüzletágért, mint amennyit az ér.

Az Együtt 2014 arra szólítja fel Orbán Viktort, hogy számoljon el “az E.ON-biznisszel”, hozza nyilvánosságra a cég magyarországi földgázipari érdekeltségének megvásárlásáról szóló szándéknyilatkozatot, a szerződést és az értékbecsléseket.

A kormányfő reggeli rádióinterjújában nem cáfolta azt a félelmet, hogy a kormány súlyos ráfizetéssel vásárolta vissza a német energiaipari vállalat magyarországi gázüzletágát – áll a választói mozgalom közleményében.

“Orbán Viktor úgy használja a nemzeti érdeket, mint valami sötétítő függönyt. Ha gyanús dolgot követ el, mindig összehúzza maga előtt, mindig a nemzeti érdekre hivatkozik” – olvasható a közleményben, amely szerint most legalább százmilliárd forinttal többet fizet az ország a gázüzletágért, mint amennyit az ér.

Az Együtt 2014 szerint Orbán Viktornak “kutya kötelessége” volna megmondani, miért kell Magyarországnak ennyit veszítenie egy üzleten.

A miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: jóval a kormány által meghatározott maximális vételár alatt vásárolta meg Magyarország az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeit. Arra a felvetésre, hogy lapok 800 millió euró körüli vételárról cikkeztek, Orbán Viktor azt válaszolta: “Nem irreális, amit ön mond.”

MSZP: pénzkidobás az E.ON-üzlet

Az MSZP-s Tukacs István pénteken bírálta az E.ON gázüzletágának megvásárlását. Azt mondta: nincs helye a kormányzati költekezésnek akkor, ha nincs pénz a vállalkozások támogatására, szociális kiadásokra és a felsőoktatásra, amikor csökkennek a reálbérek és recesszióban van a gazdaság. A politikus elhibázottnak, kockázatosnak nevezte a kormány döntését, mert a gáztározók szerepe a szállítási útvonalak bővülésével leértékelődik. Szerinte a vásárlás így semmilyen okkal nem igazolható pénzkidobás.

Tukacs István arra szólította fel a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra az E.ON Csoporttal kötött szerződést, a vételárat és azokat az információkat, amely alapján a vásárlás mellett döntött.

Fidesz: nem leszünk kiszolgáltatva

A Fidesz szerint a kormány a nemzeti vagyon visszaszerzéséért dolgozik, az E.ON földgázipari érdekeltségeinek visszavásárlása pedig eszközt ad a kormánynak, hogy végre beleszólása legyen a magyar lakosság gázellátását érintő kérdésekbe.

– Magyarország többé nem áll kiszolgáltatottan a gázellátást érintő ügyek előtt, az E.ON gázüzletágának megvétele garantálja az energiaellátás biztonságát – áll a kormánypárt közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik