Belföld

Bőven van hely olcsó nyelvtanfolyamra

nyelviskola (nyelviskola)
nyelviskola (nyelviskola)

Újabb iskolák léptek be a „Tudásod a jövőd!" projektbe. A támogatott nyelvi és informatikai tanfolyamokra még bőven van hely, jövő nyárig lehet jelentkezni.

Újabb 17 képzőintézmény 317 tanfolyamával bővül az uniós támogatású nyelvi és informatikai képzések kínálata keddtől – jelentette be Hidas János, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A hivatal eddig 109 (köztük 71 vidéki) képzőintézménnyel kötött együttműködési megállapodást, így februárban újabb képzéseket írnak ki, amelyek szintén elérhetők lesznek a „Tudásod a jövőd!” projekt honlapján.

Hidas János kiemelte: tavaly decemberben, a program indulásakor 360 képzést írtak ki, a most megjelenőkkel együtt már 677-et, és a lista tovább bővül majd. A képzőintézmények köre nincs behatárolva, bármelyik jelentkezhet, ha megfelel a vonatkozó uniós, illetve hazai jogszabályoknak.

A helyek töredéke telt be eddig

Az idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése elnevezésű uniós felnőttképzési programra január 22-ig 123 ezren regisztráltak, de ez az előzetes érdeklődést jelzi – közölte a KIH elnöke. Eddig 4039 jelentkezővel kötöttek támogatási szerződést. Mivel a program során az összesen 12,5 milliárd forintos keretből körülbelül 100 ezer ember képzését tervezik, így 2014 augusztusáig még sok lehetőség van – hívta fel a figyelmet Hidas János.

Csak pár ezer forintot kell fizetni egy tanfolyamért

Magyarországon korábban még nem volt példa ilyen jelentőségű felnőttképzési programra – hangsúlyozta a hivatal elnöke. A jelentkezők fejenként maximum bruttó 90 ezer forintos támogatás felhasználására jogosultak. A hátrányos helyzetű kistérségekben élőknek csak 2 százalékos, a többieknek 5 százalékos önrészt kell befizetniük. A program a legszegényebb környezetben élők mellett kiemelten kezeli a munkanélkülieket, a kismamákat és a 45 év felettieket is.

Decemberben egy nyelviskola azzal vádolta a kormányt, hogy csak Fidesz-közeli cégeket enged a programba. Januárban Gyurcsány Ferenc pártja is tiltakozott emiatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik